Neplata ultimului salariu in caz de demisie. Compensarea zilelor de concediu de odihna neefectuat


Buna ziua! Va deranjez cu o problema. As dori sa imi dau demisia la zi din cadrul fimei in care lucrez, dar am functie de conducere. Cum as putea sa fac acest lucru? Si daca plec de la firma respectiva, are dreptul sa imi retina ultimul salar? Tin sa precizez ca toti colegii care au plecat, nu au mai primit salarul pe ultima luna lucrata, firma invocand diverse motive. De asemenea as mai avea de luat inca 2-3 zile de concediu de odihna pentru aceste 8 luni lucrate. Ce pot sa fac, ca sa imi primesc salarul si banii pe zilele de concediu ramase?
Va multumesc!

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

In cazul demisiei, este necesara respectarea termenului de preaviz. Durata acestuia este stabilita prin contractul individual de munca si nu poate fi mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de conducere. Nerespectarea termenului de preaviz, fara sa atraga raspunderea dvs pentru eventualele prejudicii cauzate angajatorului, este posibila doar in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca (nu va plateste drepturile salariale). Referitor la plata salariului, nu exista nicio prevedere legala care sa confere angajatorului dreptul sa va retina ultimul salariu, cu exceptia cazului in care ati convenit astfel (prin contractul individual de munca, prin act aditional la contractul individual de munca, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern). In cazul in care nu exista o astfel de prevedere conventionala, recuperarea drepturilor salariale se poate realiza prin introducerea unei cereri de chemare in judecata.
Referitor la zilele de concediu de odihna cuvenite, la incetarea contractului individual de munca angajatorul este obligat sa va compenseze in bani zilele de concediu de odihna neefectuat. In caz de refuz, sumele cuvenite vor fi recuperate prin intermediul unei actiuni in instantaServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat