Functionar public. Refuzul acordarii concediului fara plata


Buna ziua stimate domnule avocat. Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o informatie. Sunt functionar public, angajata in cadrul unei institutii de stat. Domnul director imi refuza permanent si succesiv cererile de concediu fara plata si cele de participare la formare profesionala. Am solicitat anul acesta 5 zile de concediu fara plata, 2 zile pe luna septembrie si 3 pe luna octombrie. Directorul raspunde in scris ca este la latitudinea lui si ca legea nu il obliga sa imi aprobe cele 5 zile de concediu fara plata pentru interese personale. Stimate domnule avocat intrebarea mea este urmatoarea: am dreptul la concediu fara plata, insa legea nu ma ajuta cu nimic? Directorul invoca ca este la latitudinea lui daca imi aproba sau nu cererea de concediu fara plata indiferent de ce spune legea. Asa sa fie oare? Avem o lege, dar degeaba? Va multumesc

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Potrivit legislatiei muncii, aveti dreptul la concedii fara plata fie pentru formare profesionala, fie pentru solutionarea unor situatii personale.
Atunci cand solicitati efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala, angajatorul nu va poate refuza acest drept, cu exceptia situatiei in care acest lucru ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.
In cel de-al doilea caz, in ipoteza in care aveti de rezolvat anumite situatii personale, durata concediului fara plata este stabilita prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. In absenta unor prevederi exprese, unitatea angajatoare nu poate fi obligata sa va acorde concediu fara plata.
Facem precizarea ca refuzul abuziv al angajatorului de a va acorda concediul solicitat poate fi cenzurat prin intermediul instantei de judecataServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat