Momentul incetarii activitatii in cazul indeplinirii conditiilor de pensionare. Aplicabilitatea Legii 329/2009


Buna ziua, va rog sa-mi raspundeti la doua intrebari:
1. Cand inceteaza activitatea unui functionar public, inainte sau dupa primirea deciziei de pensionare? Se poate continua activitatea pana la primirea deciziei de pensionare?
2. Daca capitolul 4 din legea 329/2009 aprobat in Camera Deputatilor la 14.09.2014 este aplicabil la data la care ne aflam? Sunt norme de aplicare a acestui capitol?

Va multumesc!

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

1. Contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de pensionare. Prin urmare, de la acest moment, continuarea activitatii reprezinta prestarea muncii in absenta unui contract individual de munca valabil si constituie contraventie.
2. Capitolul IV din Legea nr. 329/2009, Masuri privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, in scopul reducerii cheltuielilor bugetare este in vigoare in prezent.
Pentru aplicarea acestuia, este necesara studierea Instructiunilor din 20 noiembrie 2009 pentru aplicarea prevederilor cap. IV "Masuri privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, în scopul reducerii cheltuielilor bugetare" din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International.

Alte Consultatii Juridice

Calculul perioadei de preaviz in cazul demisiei
Concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, fara desfiintarea efectiva a postului. Post esential pentru desfasurarea activitatii societatii
Implinirea termenului contractului individual de munca pe durata determinata. Indicarea gresita a temeiul de drept in cuprinsul deciziei de constatare a incetarii contractului individual de munca emise de angajator
Prestarea muncii suplimentare pe perioada termenului de preaviz stabilit in cazul demisiei
Incetarea de drept a CIM la implinirea varstei standard de pensionare si a stagiului minim de cotizare
Instanta competenta in cazul unor litigii de munca. Obligatia de a presta munca ulterioara formarii profesionale
Posibilitatea incetarii CIM prin notificare in timpul perioadei de proba la acelasi angajator, in situatia schimbarii functiei
Renuntare la preaviz din partea salariatului in cazul concedierii pe motivul desfiintarii locului de munca
Act aditional cu perioada de preaviz mai mare decat prevede art. 81 Codul muncii in cazul depunerii demisiei
Nereturnarea garantiei retinute din salariu in cazul demisie cu nerespectarea termenului de preaviz
Omiterea inregistrarii in REVISAL a incetarii CIM
Pauze cuvenite salariatului in cazul prestarii muncii in schimburi de cate 12 ore
Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat, in cazul insolventei angajatorului
Data incetarii activitatii ca urmare a indeplinirii conditiilor de pensionare
Impunerea de catre angajator a incetarii contractului individual de munca prin acordul partilor


Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat