Neefectuarea concediului de odihna anual. Acumularea concediului pe o perioada de 3 ani


Lucrez intr-un spital si am acumulat peste 70 de zile libere. Acestea s-au adunat pentru o perioada de 2 - 3 ani. Cum pot beneficia de ele, avand in vedere ca nu se gaseste intelegere din partea conducerii. Ba mai nou, nu ti se mai platesc daca incetezi activitatea. Va multumesc

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Din intrebarea dvs. nu se intelege ce inseamna zile libere.
Presupunand ca este vorba despre concediul de odihna anual neefectuat, fie ca lucrati in domeniul public, fie in domeniul privat, aveti dreptul la concediu de odihna de minimum 20 de zile lucratoare pe perioada unui an calendaristic. Numarul de zile de concediu de odihna este trecut in contractul individual de munca al dvs.
Potrivit dispozitiilor Codului muncii, concediul de odihna se efectueaza in natura, in fiecare an.
Cu titlu de exceptie, se poate efectua in anul urmator numai daca legea prevede astfel sau Contractul colectiv de munca aplicabil.
Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
Dumneavoastra nu puteti beneficia de compensarea in bani a zilelor de concediu neefectuate, decat in cazul incetarii contractului individual de munca. In acest caz, din moment ce precizati ca nu exista intelegere din partea unitatii angajatoare, solutia o constituie introducerea unei actiuni la instanta de judecata pentru recuperarea sumelor aferente concediului de odihna neefectuatServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat