Plan de Reorganizare si Restructurare. Desfiintarea postului nu este efectiva si nu are o cauza reala si serioasa


Buna ziua,
Subiectul discutiei: Notificare de desfiintare a postului de referent de specialitate al Serviciului Administrativ.
Plan de Reorganizare si Restructurare. Se infiinteaza o noua organigrama in care se comaseaza 2 servicii Administrativ respectiv Logistica, care de-a lungul unei perioade de timp s-au tot despartit si s-au reunit, personalul fiind bineinteles cu aproximatie identic.
Eu apartin de Serviciul Administrativ, postul: Referent de specialitate.
Primesc notificare prin care postul de referent de specialitate se desfiinteaza, insa in noua organigrama se regaseste acest post, evident doar denumirea serviciului s-a modificat si a devenit Administrativ si Logistica.
Ca urmare a acestei notificari ar trebui sa-mi exprim optiunea de a participa la un concurs de ocupare al postului...sau a altor posturi asa-zise vacante din cadrul institutiei (conform studiilor si pregatirii). Din cadrul celor 2 servicii, fiind desfiintate posturi mult mai importante, vor dori sa concureze pe postul meu care nu este desfiintat. Este normal, corect, legal ?
Din cate am auzit pentru a putea sa ti se impuna practic sa dai concurs pe acel post (doar pentru ca Serviciul are alta denumire) ar trebui sa fie modificate cu peste 50 % din atributiile postului.
Ce ma sfatuiti?
Va multumesc

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

In baza planului de Reorganizare si Restructurare, precum si a noii organigrame intocmite de catre unitatea angajatoare prin care s-a decis comasarea celor 2 Servicii (Administrativ si Logistica), postul de referent de specialitate inca exista. Prin urmare acesta nu a fost desfiintat din moment ce este cuprins in noua organigrama.
Notificarea prin care ati fost instiintat cu privire la desfiintarea postului mentionat anterior nu echivaleaza cu o decizie de concediere.
Dvs. nu sunteti obligat sa va exprimati optiunea pentru a candida pentru obtinerea unui alt post, deoarece postul pe care il ocupati momentan nu este desfiintat.
Potrivit dispozitiilor legale, desfiintarea postului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa. In cazul dumneavoastra aceste conditii nu sunt indeplinite.
In situatia in care angajatorul va emite o decizie de concediere in privinta dvs., aveti posibilitatea ca o contestati pe calea introducerii unei actiuni in fata instantei de judecata, in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii catre dvs

Alte Consultatii Juridice

Micsorarea salariului si modificarea fisei postului unilateral de catre angajator
Mutarea salariatului pe alt post, in absenta vreunui motiv disciplinar
Calculul perioadei de preaviz in cazul demisiei
Functionar public. Refuzul acordarii concediului fara plata
Inlocuirea temporara a unui salariat aflat in concediu. Modificarea fisei postului
Inregistrarea tardiva a contractului individual de munca in Revisal. Contestarea procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei
Salariata insarcinata, angajata pe durata determinata. Ajungerea la termen a contractului individual de munca pe durata determinata. Prelungirea contractului individual de munca
Concediu platit pentru redactarea tezei de doctorat, in continuarea concediului de studii
Imposibilitatea obligarii salariatului la semnarea unui act aditional la contractul individual de munca prin care se renunta la sporul pentru lucrul sambata si duminica
Calculul orelor suplimentare efectuate. Compensarea cu zile de concediu de odihna
Transferul salariatilor. Obligarea salariatului sa semneze actul aditional privind modificarea locului muncii
Termenul in care trebuie incheiat actul aditional. Majorarea salariului incepand cu o data anterioara semnarii actului aditional la CIM
Obligarea salariatului sa semneze noua fisa a postului
Efectuarea concediului de odihna in anul urmator. Refuzul angajatorului de a acorda concediu de odihna
Refuzul salariatului de a semna incetarea CIM prin acordul partilor


Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat