Concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului. Acordarea ajutorului de somaj


Buna ziua,
In timpul efectuarii concediului de odihna am fost anuntata telefonic sa nu ma mai intorc la serviciu deoarece mi se va acorda o luna de concediu platit dupa care, probabil colaborarea cu firma respectiva se va incheia. Am solicitat ca aceste demersuri sa fie legale, inclusiv sa se faca demersurile pt somaj.
Va informez ca nu cunosc motivele acestei concedieri si se insista pentru plecarea mea prin demisie.
Va rog sa-mi spuneti de cate zile de preaviz pot beneficia? Este legal sa nu ma prezint la serviciu in aceasta perioada? Care este articolul din Codul Muncii conform caruia mi se va desface contractul de munca cu obtinerea demersurilor pentru ajutorul de somaj? De asemenea as dori sa stiu cine trebuie sa faca aceste demersuri, angajatorul sau salariatul, deoarece mi se spune ca eu trebuie sa ma prezint cu documentele la acest oficiu.
Va multumesc!

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Legislatia muncii stabileste imperativ faptul ca pe durata efectuarii concediului de odihna concedierea salariatilor nu poate fi dispusa. Fac exceptie cazurile de reorganizare judiciara, faliment sau de dizolvare a angajatorului, in conditiile legii.
Aveti posibilitatea de a beneficia de ajutor de somaj in cazul concedierii dispuse de catre angajator din motive neimputabile dvs.
In acest caz, angajatorul este obligat sa va acorde un termen de preaviz care nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
Pe durata termenului de preaviz contractul individual de munca isi produce toate efectele.
Dupa ce veti obtine Decizia de concediere, impreuna cu toate actele necesare, o veti putea depune la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca in vederea inregistrarii cererii de acordare a ajutorului de somaj.
In egala masura, aveti posibilitatea, in cazul in care nu sunteti de acord in privinta masurii concedierii, sa o contestati in fata instantei de judecata, cu solicitarea reincadrarii pe postul detinut

Alte Consultatii Juridice

Mutarea salariatului pe alt post, in absenta vreunui motiv disciplinar
Concediu platit pentru redactarea tezei de doctorat, in continuarea concediului de studii
Transferul salariatilor. Obligarea salariatului sa semneze actul aditional privind modificarea locului muncii
Imposibilitatea obligarii salariatului la semnarea unui act aditional la contractul individual de munca prin care se renunta la sporul pentru lucrul sambata si duminica
Mutarea salariatului pe alt loc de munca, fara o decizie scrisa a angajatorul. Locul efectuarii preavizului in caz de demisie
Obligarea salariatului sa semneze noua fisa a postului
Concediere pe motivul desfiintarii postului. Conditii de reangajare sau blocare post
Refuzul salariatului de a semna incetarea CIM prin acordul partilor
Incetarea CIM pe durata perioadei de proba. Documente comunicate salariatului
Obligatia acordarii de zile consecutive de repaus saptamanal. Unitatea lucreaza in mod continuu 6 zile pe saptamana
Concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, fara desfiintarea efectiva a postului. Post esential pentru desfasurarea activitatii societatii
Incetarea CIM in temeiul art. 55 lit b) Codul muncii. Refuz acordare ajutor de somaj
Obligarea salariatului sa demisioneze. Obligarea acestuia sa presteze munca o durata zilnica mai mare decat cea prevazuta in CIM. Abuzurile superiorului ierarhic
Drepturile cuvenite salariatului decedat
Concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului. Acordarea ajutorului de somaj


Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat