Retinere din salariu a cval. bonurilor de combustibil decontate in baza CCM


Buna ziua, va rog sa-mi dati un sfat in legatura cu urmatoarea problema. Sunt angajata intr-o functie de conducere la o firma cu capital majoritar de stat aflata la o distanta de 40 km de domiciliu. Am avut in primul an masina de serviciu dar ulterior acest serviciu a fost desfiintat. Unitatea lucreza in 2 schimburi de cate 12 ore iar muncitorii fac naveta cu autobuzul, transportul fiind gratuit conform contract colectiv de munca. Eu am program de 8 ore zilnic si fac naveta cu auto personal. O perioada de cateva luni mi-am decontat cu documete justificative, respectiv bonuri de alimentare, combustibilul folosit uzand de CCM. In urma unui control al directorului general s-a intocmit un raport si mi s-a retinut suma de 4.200 lei, reprezentand cval transport decontat pe o perioada de cateva luni. Am fost sfatuita sa dau un angajament de plata, am depus o suma iar dupa un an a venit din nou corpul de control si pt. ca suma nu a fost recuperata mi se va retine pe statul de plata aceasta suma. Intrebarea este daca tot personalul are dreptul la transport gratuit, daca pe ruta pe care ma deplasez zilnic nu exista transport organizat si ma deplasez cu auto personal, daca mi se va retine pe stat suma respectiva, credeti ca as avea vreo sansa sa actionez unitatea pt aceasta retinere si sa obtin anularea acestei imputatii? De fapt nu exista o decizie de imputare, exista un angajament de plata. Va multumesc

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Intelegem ca ati beneficiat de decontarea bonurilor de combustibil in baza dispozitiilor contractului colectiv de munca.
Angajatorul nu poate, in aceasta privinta, sa emita o dispozitie prin care sa va oblige la restituirea sumelor primite, din moment ce contractul colectiv de munca prevede acest drept. Este necesar sa consultati acest contract pentru a vedea daca exista un plafon maxim de decontare a cheltuielilor de transport.
Aveti posibilitatea de a solicita in fata instantei de judecata restituirea sumei de 4.200 lei retinute din drepturile salariale, daca nu au trecut 3 ani de la data platii si anularea deciziei prin care s-a stabilit oprirea de pe statul de salarii a diferentei, in cazul in care aceasta va fi pusa in aplicareServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat