Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut


Obligarea salariatului sa efectueze concediu de odihna in zilele stabilite de angajator


am nevoie de un articol unde sa sublinieze in felul urmator; sa fie specificat ca angajatorul nu are dreptul sa impuna ca angajatul sa isi consume zilele de concediu legale la nevoile firmei..exemplu in decembrie cind nu pre este de lucru din cauza incheierii de an sa imi vina sa zica ca azi nu aveti de lucru si cei ce mai au concediu legal sa isi faca si cei ce nu mai au concediu fara plata...este legal aceasta regula interioara nu este abuziva domnule avocat?puteti sa ma ajutati cumva cu ceva formulare legale sa le dau in bot?va multumesc mult sper sa primesc vreun ajutor,va multumesc

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Potrivit art. 148 alin. 1 din Codul muncii, efectuarea concediului de odihna se realizeaza potrivit programarilor colective sau individuale, stabilite de angajator cu consultarea salariatului. Prin urmare, angajatorul este cel care stabileste data efectuarii concediului de odihna, insa doar cu consultarea prealabila a salariatului.
Totodata, nu trebuie pierdut din vedere faptul ca, in conformitate cu dispozitiile art. 15 Cod civil, acest drept al angajatorului nu trebuie exercitat in mod abuziv. Obligarea salariatului sa efectueze concediul de odihna in zile stabilite de angajator nu trebuie sa se realizeze in scopul sicanarii salariatului sau vatamarii drepturilor si intereselor legale ale acestuiaServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat