Implementarea pauzei de masa de 30 de minute prin CCM


Buna ziua ! La locul de munca intampin si eu o problema. Firma la care lucrez a creat un contract colectiv de munca in care include o pauza de masa de 30 de min. Ne obliga sa stam cu 30 de minute mai mult , dar este legal ? atata timp cat noi nu avem aceasta pauza de masa ! Este o retea de magazine de piese auto , si e imposibil sa inchizi magazinul , si totusi ne obliga sa stam in plus , peste programul celor 8 ore de lucru. va multumesc !

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Codul muncii califica pauza de masa ca fiind un beneficiu al salariatului si nu o obligatie in sarcina acestuia. Aceasta pauza de masa poate fi stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca sau in Regulamentul intern al unitatii. Acelasi Cod precizeaza ca, in lipsa unor dispozitii contrare, in contractul colectiv sau in Regulamentul intern, pauza de masa nu se include in durata normala a timpului de munca. Prin urmare daca programul dvs. de lucru este de 8 ore, veti avea, in total, 8 ore si 30 de minuteServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat