Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut


Obligarea salariatului sa presteze munca suplimentara. Acoperirea concediului de odihna din orele suplimentare


Lucrez la o firma din Bucuresti cu capital majoritar grecesc de aproape 10 ani si vreau sa îmi dati niste raspunsuri daca se poate. Aici la firma se presteaza multe ore suplimentare, adica zi de zi, si mai mult obligatoriu.1.Este normal sa faci bilet de voie dupa efectuarea celor 8 ore de munca? Dupa cate stiu eu orele suplimentare se fac numai cu acordul salariatului! 2.Este normal daca îmi iau cateva zile de concediu, zilele acestea sa fie acoperite cu ore suplimentare prestate de mine fara stirea mea iar zilele de concediu raman intacte.Asta înseamna furt pe fata. Dar în schimb la angajatii greci nu se întampla asa ceva.Doresc sa îmi spuneti si mie ce-i facut. Va multumesc!!!

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

De regula munca suplimentara se efectueaza doar cu acordul salariatului. Exceptional se poate presta si fara acordul acestuia in situatii de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident. Daca nu va aflati sub incidenta acestor situatii, dispozitia angajatorului de a va obliga la prestarea de munca suplimentara este nelegala.
In privinta zilelor de concediu efectuate, facem precizarea ca nu este legala acoperirea acestora cu ore suplimentare.
Avand in vedere masurile abuzive luate de catre angajator, aveti posibilitatea de a formula un memoriu scris in care sa ii puneti in vedere neregularitatile existente, atentionandu-l ca, in cazul in care nu va lua masuri pentru remedierea situatiei, veti face demersurile inaintea instantei de judecata pentru a va respecta drepturile care vi se cuvinServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat