Refuzul angajatorului de a permite revenirea in unitate a salariatului dupa efectuarea concediului pentru crestere copil cu handicap pana la 7 ani


Buna seara, vin inaintea dumneavoatra cu rugamintea de a ma lamuri intr-o anumita problema.
Sotia mea incheie pe data de 15 decembrie concediul de crestere a copilului cu grad de handicap pana la 7 ani. Anterior a lucrat ca asistent medical la un medic de familie, avand 1/2 norma.
Apropiindu-se momentul in care trebuie sa revina la servici, medicul ne-a comunicat verbal ca postul ei va fi desfiintat, ea urmand a ramane fara servici.
Stiu ca conform legii nu se poate desfiinta un post inainte de revenirea din concediu de crestere a copilului, ci abia dupa sase luni si cu un preaviz de 20 de zile.
De asemenea as dori sa stiu cum se face trecerea de la jumatate de norma la norma intreaga in urmatoarea situatie: colega sotiei mele si-a dat demisia la un moment dat (in perioada in care sotia mea era in concediu de crestere a copilului). Exista vreun amendament legal care sa poata face trecerea de la 1/2 norma la norma intreaga in aceste conditii?
Zilele urmatoare vom depune cererea de revenire din concediu in dublu exemplar solicitand raspuns scris si verbal in termenul legal la cererea noatra.
Va rugam sa ne spuneti daca ne vom intalni cu refuzul medicului de a o reprimi, ce putem face in continuare? Va multumesc!

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Codul muncii permite angajatorului sa incadreze persoane in munca in perioada in care un salariat se afla in concediu pentru cresterea copilului, insa aceasta persoana va avea contract individual de munca pe perioada determinata, care nu poate depasi durata revenirii salariatului din concediu.
Angajatorul poate proceda la modificarea normei de munca de la 4 ore la 8 ore/zi, insa cu restrictia mentionata anterior.
Acesta nu poate refuza revenirea salariatului pe post din concediu pentru cresterea copilului, contractul individual de munca fiind suspendat pe aceasta perioada. Acesta este obligat sa ii permita desfasurarea atributiilor de serviciu.
In masura in care unitatea angajatoare doreste desfiintarea postului, va trebui sa faca dovada concreta a dificultatilor economice in care se afla, respectiv aceasta desfiintare sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa (dispare postul din organigrama cabinetului, se confrunta cu dificultati economice serioase etc.).
La momentul revenirii la lucru este necesar sa formulati o cerere in acest sens, in urma careia angajatorul va opera modificarea in Registrul General de Evidenta a Salariatilor.
In cazul in care acesta nu va dori continuarea raportului de munca cu sotia dvs. si va emite o decizie de concediere, veti avea posibilitatea sa o contestati in fata instantei de judecata in termen de 45 de zile calendaristice de la momentul comunicarii, solicitand anularea acesteia si reintegrarea pe postul ocupat

Alte Consultatii Juridice

Mutarea salariatului pe alt post, in absenta vreunui motiv disciplinar
Functionar public. Refuzul acordarii concediului fara plata
Concediu platit pentru redactarea tezei de doctorat, in continuarea concediului de studii
Imposibilitatea obligarii salariatului la semnarea unui act aditional la contractul individual de munca prin care se renunta la sporul pentru lucrul sambata si duminica
Transferul salariatilor. Obligarea salariatului sa semneze actul aditional privind modificarea locului muncii
Obligarea salariatului sa semneze noua fisa a postului
Efectuarea concediului de odihna in anul urmator. Refuzul angajatorului de a acorda concediu de odihna
Refuzul salariatului de a semna incetarea CIM prin acordul partilor
Obligatia angajatorului de a asigura transportul salariatilor de la locul de munca la domiciliu
Incetarea CIM pe durata perioadei de proba. Documente comunicate salariatului
Mutarea salariatului pe alt loc de munca, fara o decizie scrisa a angajatorul. Locul efectuarii preavizului in caz de demisie
Altercatie intre salariat si angajator. Neplata drepturilor salariale si refuzul eliberarii unei adeverinte
Concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, fara desfiintarea efectiva a postului. Post esential pentru desfasurarea activitatii societatii
Obligatia acordarii de zile consecutive de repaus saptamanal. Unitatea lucreaza in mod continuu 6 zile pe saptamana
Obligarea salariatului sa demisioneze. Obligarea acestuia sa presteze munca o durata zilnica mai mare decat cea prevazuta in CIM. Abuzurile superiorului ierarhic


Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat