Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut


Refuzul angajatorului de a permite revenirea in unitate a salariatului dupa efectuarea concediului pentru crestere copil cu handicap pana la 7 ani


Buna seara, vin inaintea dumneavoatra cu rugamintea de a ma lamuri intr-o anumita problema.
Sotia mea incheie pe data de 15 decembrie concediul de crestere a copilului cu grad de handicap pana la 7 ani. Anterior a lucrat ca asistent medical la un medic de familie, avand 1/2 norma.
Apropiindu-se momentul in care trebuie sa revina la servici, medicul ne-a comunicat verbal ca postul ei va fi desfiintat, ea urmand a ramane fara servici.
Stiu ca conform legii nu se poate desfiinta un post inainte de revenirea din concediu de crestere a copilului, ci abia dupa sase luni si cu un preaviz de 20 de zile.
De asemenea as dori sa stiu cum se face trecerea de la jumatate de norma la norma intreaga in urmatoarea situatie: colega sotiei mele si-a dat demisia la un moment dat (in perioada in care sotia mea era in concediu de crestere a copilului). Exista vreun amendament legal care sa poata face trecerea de la 1/2 norma la norma intreaga in aceste conditii?
Zilele urmatoare vom depune cererea de revenire din concediu in dublu exemplar solicitand raspuns scris si verbal in termenul legal la cererea noatra.
Va rugam sa ne spuneti daca ne vom intalni cu refuzul medicului de a o reprimi, ce putem face in continuare? Va multumesc!

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Codul muncii permite angajatorului sa incadreze persoane in munca in perioada in care un salariat se afla in concediu pentru cresterea copilului, insa aceasta persoana va avea contract individual de munca pe perioada determinata, care nu poate depasi durata revenirii salariatului din concediu.
Angajatorul poate proceda la modificarea normei de munca de la 4 ore la 8 ore/zi, insa cu restrictia mentionata anterior.
Acesta nu poate refuza revenirea salariatului pe post din concediu pentru cresterea copilului, contractul individual de munca fiind suspendat pe aceasta perioada. Acesta este obligat sa ii permita desfasurarea atributiilor de serviciu.
In masura in care unitatea angajatoare doreste desfiintarea postului, va trebui sa faca dovada concreta a dificultatilor economice in care se afla, respectiv aceasta desfiintare sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa (dispare postul din organigrama cabinetului, se confrunta cu dificultati economice serioase etc.).
La momentul revenirii la lucru este necesar sa formulati o cerere in acest sens, in urma careia angajatorul va opera modificarea in Registrul General de Evidenta a Salariatilor.
In cazul in care acesta nu va dori continuarea raportului de munca cu sotia dvs. si va emite o decizie de concediere, veti avea posibilitatea sa o contestati in fata instantei de judecata in termen de 45 de zile calendaristice de la momentul comunicarii, solicitand anularea acesteia si reintegrarea pe postul ocupatServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat