Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut


Consiliul Director al unei asociatii non-profit doreste concedierea administratorului angajat cu CIM


Suntem o Asociatie non profit, membrii Consiliului Director sunt alesi pe o durata de 4 ani cu posibilitatea realegeri a inca 4 ani, am avut administratorul angajat cu cim pe durata nedeterminata iar la alegerile din aceasta toamna nu a mai fost reales, v-as ruga sa-mi spuneti cu ce articol din codul muncii poate inceta contractul ce munca avand in vedere ca nu vrea sa i-si dea demisia, nici nu vrea cu acordul partilor. Va multumesc!

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

In situatia data exista posibilitatea incetarii contractului individual de munca al salariatului prin emiterea unei decizii de concediere din partea angajatorului.
Sub acest aspect trebuie facute urmatoarele precizari:
1. Art. 61 din Codul muncii permite angajatorului sa dispuna concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului, cu respectarea prevederilor art. 59 - 60, art. 62 - 64, art 75-77 din Codul muncii.
2. Art. 65 din acelasi Cod acorda posibilitatea unitatii angajatoare de a dispune concedierea pentru motive independente de persoana salariatului, respectiv cand are loc desfiintarea postului. In acest caz este nevoie sa respectati prevederile art. 65, art. 67, art. 75 - 77 din Codul muncii.
In lipsa respectarii prevederilor mai sus mentionate, decizia de concediere va fi lovita de nulitate. Salariatul are posibilitatea sa o conteste in fata instantei de judecata, solicitand anularea acesteia si reintegrarea pe post

Alte Consultatii Juridice

Micsorarea salariului si modificarea fisei postului unilateral de catre angajator
Mutarea salariatului pe alt post, in absenta vreunui motiv disciplinar
Prelungirea CIM pe durata determinata. Depasirea termenului de 36 luni
Inregistrarea tardiva a contractului individual de munca in Revisal. Contestarea procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei
Calculul orelor suplimentare efectuate. Compensarea cu zile de concediu de odihna
Transferul salariatilor. Obligarea salariatului sa semneze actul aditional privind modificarea locului muncii
Efectuarea concediului de odihna in anul urmator. Refuzul angajatorului de a acorda concediu de odihna
Inlocuirea temporara a unui salariat aflat in concediu. Modificarea fisei postului
Imposibilitatea obligarii salariatului la semnarea unui act aditional la contractul individual de munca prin care se renunta la sporul pentru lucrul sambata si duminica
Incetarea CIM pe durata perioadei de proba. Documente comunicate salariatului
Refuzul salariatului de a semna incetarea CIM prin acordul partilor
Altercatie intre salariat si angajator. Neplata drepturilor salariale si refuzul eliberarii unei adeverinte
Concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, fara desfiintarea efectiva a postului. Post esential pentru desfasurarea activitatii societatii
Obligarea salariatului sa semneze noua fisa a postului
Obligatia acordarii de zile consecutive de repaus saptamanal. Unitatea lucreaza in mod continuu 6 zile pe saptamana


Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat