Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut


Consiliul Director al unei asociatii non-profit doreste concedierea administratorului angajat cu CIM


Suntem o Asociatie non profit, membrii Consiliului Director sunt alesi pe o durata de 4 ani cu posibilitatea realegeri a inca 4 ani, am avut administratorul angajat cu cim pe durata nedeterminata iar la alegerile din aceasta toamna nu a mai fost reales, v-as ruga sa-mi spuneti cu ce articol din codul muncii poate inceta contractul ce munca avand in vedere ca nu vrea sa i-si dea demisia, nici nu vrea cu acordul partilor. Va multumesc!

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

In situatia data exista posibilitatea incetarii contractului individual de munca al salariatului prin emiterea unei decizii de concediere din partea angajatorului.
Sub acest aspect trebuie facute urmatoarele precizari:
1. Art. 61 din Codul muncii permite angajatorului sa dispuna concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului, cu respectarea prevederilor art. 59 - 60, art. 62 - 64, art 75-77 din Codul muncii.
2. Art. 65 din acelasi Cod acorda posibilitatea unitatii angajatoare de a dispune concedierea pentru motive independente de persoana salariatului, respectiv cand are loc desfiintarea postului. In acest caz este nevoie sa respectati prevederile art. 65, art. 67, art. 75 - 77 din Codul muncii.
In lipsa respectarii prevederilor mai sus mentionate, decizia de concediere va fi lovita de nulitate. Salariatul are posibilitatea sa o conteste in fata instantei de judecata, solicitand anularea acesteia si reintegrarea pe postServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat