Decizia angajatorului de inlocuire a unui salariat cu un altul pe considerente de varsta si capacitate de mobilitate


Buna ziua.
Sunt o persoana de 51 de ani si lucrez de 8 ani ca secretara intr-o asociatie de editori. Presedintele asociatiei mai desfasoara activitati si in alte domenii (editura, ONG-uri etc.), pentru care desfasor si eu activitate. Am fost anuntata ca mi se va incheia contractul de munca, iar pe postul meu va fi adusa, citez: o persoana mai tanara si dinamica. Din punctul meu de vedere aceasta este discriminare pe criterii de vasta.
Ce drepturi mi se cuvin, ce pretentii pot sa am in acest caz?
Pe de alta parte, stiu ca, contractul va fi desfacut cu acordul partilor, lucru cu care eu nu am fost de acord.
Nu am abateri si nici sanctiuni de-a lungul celor 8 ani de cand sunt angajata aici. Mentionez faptul ca angajatorul este o doamna.
Sper sa imi dati un raspuns care sa ma lumineze referitor la ce pot face in situatia descrisa.
Cu multumiri,

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

In situatia in care angajatorul doreste incheierea raporturilor de munca cu dvs., fara a exista un acord al ambelor parti din contractul individual de munca, acesta va fi nevoit sa gaseasca motive de desfacere a respectivului contract de munca, in mod unilateral, prin emiterea unei decizii de concediere. In acest sens exista 2 posibilitati legale:
a) ar putea invoca vreunul dintre motivele de concediere care ar tine de persoana dvs. (savarsirea unei abateri grave sau a altor abateri, in mod repetat, de la regulile de disciplina a muncii, de la cele stabilite in contractul individual de munca, contractul colectiv de munca sau din regulamentul intern; emiterea unei decizii de catre organele competente de expertiza, prin care sa constate inaptitudinea fizica sau psihica ce nu v-ar permite sa va indepliniti atributiile de serviciu, sau, intr-o ultima ipoteza, cazul in care nu mai corespundeti profesional locului de munca in care sunteti incadrata). In aceasta ultima situatie (de necorespundere profesionala) angajatorul trebuie sa faca dovada concreta a faptului ca, analizand criteriile stabilite in contractul individual de munca, fisa postului, contractul colectiv de munca sau in Regulamentul intern, dvs. nu mai corespundeti profesional locului de munca pe care il ocupati.
b) ar putea invoca desfiintarea locului de munca, in baza art. 65 din Codul muncii, pe motive economice, de restructurare a activitatii in unitatea pe care o conduce. Acest lucru nu se poate realiza in orice conditii, ci angajatorul trebuie sa faca dovada faptului ca desfiintarea respectivului post va fi efectiva si va avea o cauza reala si serioasa. Intentia de a incadra in munca o alta persoana in locul dvs. nu poate conduce la aplicarea acestor dispozitii.
Angajatorul nu va poate obliga sa va exprimati acordul in vederea incheierii raporturilor de munca.
In eventualitatea in care va decide emiterea unei decizii de concediere, dvs. veti avea posibilitatea sa o contestati in fata instantei de judecata, dupa caz, fie in termen de 30 de zile calendaristice de la comunicare (in situatia concedierii pe motive disciplinare), fie in termen de 45 de zile calendaristice de la comunicare (in celelalte cazuri prezentate mai sus) solicitand anularea acesteia cu reintegrarea pe postul ocupatServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat