Incheierea unui angajament de plata intre angajator si salariat in privinta drepturilor salariale restante


Buna ziua,
Angajatorul meu nu mi-a platit salariile pe intreg anul 2012, sase luni din 2013 si doua luni din 2014. La sfarsitul acestei luni imi expira contractul de munca pe perioada determinata si nu vreau sa-l prelungesc. Am cazut de acord cu angajatorul sa incheiem un acord in care sa precizeze ca imi va plati salariile restante esalonat in timp de sase luni.
Eu insist sa-mi plateasca macar un salariu restant din 2012 in noiembrie, inainte de a se incheia contractul de munca, ei sustin ca nu pot face asta. Intrebarea era daca conteaza sau nu ca nu voi primi niciun salariu restant inainte sa parasesc inteprinderea, sau pot sa fiu de acord ca plata sa inceapa din luna decembrie?
Va multumesc

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

In conditiile in care veti incheia un angajament de plata cu unitatea in care mai lucrati, prin care aceasta se va obliga sa va plateasca, in mod esalonat, creanta constand in drepturile salariale restante, nu prezinta importanta daca veti primi sau nu vreun salariu restant inainte de incheierea raporturilor de munca, ci aveti libertatea sa stabiliti momentul de la care va incepe plata primei transe.
Dvs. trebuie sa aveti in vedere faptul ca, alternativa recuperarii acestor sume restante prin incheierea respectivului angajament de plata esalonat, o constituie introducerea unei actiuni in fata instantei de judecata, aceasta fiind scutita de taxe de timbru.
Refuzul angajatorului de a efectua plata salariului aferent lunii noiembrie 2012 ar trebui sa va dea de gandit cu privire la disponibilitatea acestuia de a va achita celelalte drepturi salariale potrivit conventiei.
De asemenea, este necesar sa aveti in vedere faptul ca, refuzul angajatorului de a efectua plata drepturilor de natura salariala pana la data de 15 noiembrie 2015, poate conduce la intervenirea prescriptiei dreptului dvs. de a solicita plata acestor sume, in mod progresiv, incepand cu salariul aferent lunii noiembrie 2012. Cu alte cuvinte, la data introducerii cererii de chemare in judecata, veti putea solicita drepturi salariale incepand cu 3 ani in urma de la data inregistrarii cererii la instanta

Alte Consultatii Juridice

Micsorarea salariului si modificarea fisei postului unilateral de catre angajator
Mutarea salariatului pe alt post, in absenta vreunui motiv disciplinar
Functionar public. Refuzul acordarii concediului fara plata
Inlocuirea temporara a unui salariat aflat in concediu. Modificarea fisei postului
Salariata insarcinata, angajata pe durata determinata. Ajungerea la termen a contractului individual de munca pe durata determinata. Prelungirea contractului individual de munca
Imposibilitatea obligarii salariatului la semnarea unui act aditional la contractul individual de munca prin care se renunta la sporul pentru lucrul sambata si duminica
Transferul salariatilor. Obligarea salariatului sa semneze actul aditional privind modificarea locului muncii
Obligarea salariatului sa semneze noua fisa a postului
Efectuarea concediului de odihna in anul urmator. Refuzul angajatorului de a acorda concediu de odihna
Refuzul salariatului de a semna incetarea CIM prin acordul partilor
Obligatia angajatorului de a asigura transportul salariatilor de la locul de munca la domiciliu
Incetarea CIM pe durata perioadei de proba. Documente comunicate salariatului
Mutarea salariatului pe alt loc de munca, fara o decizie scrisa a angajatorul. Locul efectuarii preavizului in caz de demisie
Altercatie intre salariat si angajator. Neplata drepturilor salariale si refuzul eliberarii unei adeverinte
Neplata ultimului salariu in caz de demisie. Compensarea zilelor de concediu de odihna neefectuat


Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat