Modificarea unilaterala a cuantumului remuneratiei cuvenite in temeiul drepturilor de autor


Buna ziua,
Am 35 de ani si sunt insarcinta in 15 saptamani. Am o mare problema cu angajatorul meu si sper sa ma puteti ajuta cu un sfat. Lucrez in televiziune, ca reporter tv pe sectia eveniment. Este o meserie care implica multe riscuri si multe ore lucrate in plus chiar daca in contractul nostru de munca sunt stipulate doar 8 ore. Nu asta ar fi insa problema mea. Mi-am instiintat angajatorul ca sunt insarcinata, inca din saptamana a opta, asa cum prevede legea. Nu s-a sinchisit sa transmita informatia mai departe, nici nu mi-i s-a schimbat programul sau conditiile de munca. Conform sfatului medicului ginecolog si al celui de familie, sunt indreptatita sa intru in concediu de risc maternal. Mentionez ca fac naveta zilnic, locuiesc la 25 de kilometri de Brasov si trebuie sa schimb trei masini sa ajung la munca, trei sa revin acasa. Este un chin pentru mine. Pe langa asta am dubla hernie de disc , sunt tahicardica si am probleme cu tensiunea oscilanta si un istoric de sarcini pierdute si oprite in evolutie. Sefii mei cand au aflat ca intru in concediu de risc maternal mi-au spus ca imi taie drepturile de autor, desi mi-am arata disponibilitatea sa continui redactarea unor materiale de acasa. Mentionez ca sunt platita cu salariul minim pe economie pe cartea de munca , restul i incasez pe drepturi de autor pentru care platesc impozit .Mai mult, de fiecare data cand s-a marit CIM-ul , fara cunostinta sau vrerea mea , contabila mi-a taiat din drepturile de autor desi orice modificare adusa contractului se poate face DOAR CU ACORDUL PARTILOR! Ce sa fac in acest sens??? Se pare ca legea este facuta doar pentru unii, pentru noi ceilalti care am muncit ani de zile , am fost fideli angajatorului si am facut nenumarate sacrificii , nu am cauzat probleme, nu am lipsit nemotivat etc....pentru noi nu exista lege????? Pot sefii mei sa-mi taie veniturile dupa cum vor ei sau sunt protejata de vreun drept ? Va multumesc

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Modificarea cuantumului remuneratiei cuvenite in temeiul contractului de cesiune a drepturilor de autor se poate realiza in mod legal doar prin acordul partilor. Asadar, sunteti indreptatita sa solicitati atat plata salariului cuvenit in temeiul contractului individual de munca, cat si cuantumul remuneratiei stabilite prin contractul de cesiune a drepturilor de autor. Obligarea angajatorului la plata sumelor cuvenite se poate realiza doar pe calea unei actiuni in instanta.
In ceea ce priveste indemnizatia pentru concediul de risc maternal, aceasta va fi de 75% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare solicitarii, pe baza carora s-a achitat contributia de asigurari sociale de stat. Vor fi asadar avute in vedere atat salariul, cat si veniturile obtinute in temeiul drepturilor de autor.
Precizam ca aveti totodata posibilitatea reducerii cu o patrime a duratei de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, in baza recomandarii medicului de familieServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat