Negociere clauze in CCM la nivel inferior celor stabilite in CIM incheiat la nivel superior


Sindicat; din anul 2009 negocierea CCM la nivel de unitati s-a incheiat doar cu pierderi si taieri de sporuri, premii drepturi de calatorie, culminand cu eliminarea formulei de calcul al salariului. Aceasta formula asigura o ierarhizare a salariului pe grila conform cu coieficientul de ierarhizare aferent. Comisiile de negociere din partea sindicatelor sunt aceleasi de ani buni si sunt formate din liderii de sindicat al e federatiilor reprezentative care sunt scosi din productie si care si-au schimbat denumirea di9n lideri de sindicat in specialisti relatii sociale cu un salariu de secretar de stat. Cu toate ca in Codul muncii se prevede ca noul CCM nu poate fi incheiat la un nivel inferior celui in derulare iar negocierile incep cu 45 de zile inainte de incheiera contractului in derulare noile CCM erau incheiate cu mari prejudicii aduse sindicalistilor. Pot actiona in instanta comisia de negociere? in baza carei legi

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Sub un prim aspect, art. 132 din Legea dialogului social nr. 62/2011 prevede: "Contractele colective de munca (in cazul dvs. se intelege ca ar respectivul contract fi incheiat la nivel de grup de unitati) nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil încheiat la nivel superior (sector de activitate)", nefiind vorba despre contractul colectiv de munca aflat in derulare.
Aveti posibilitatea sa solicitati in fata instantei de judecata constatarea nulitatii clauzelor din respectivul contract colectiv de munca care acorda drepturi inferioare celor stabilite de contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior (daca este incheiat un asemenea contract).
Membrii comisiei de negociere nu pot fi trasi la raspundere pentru activitatea de negociere intreprinsa in vederea incheierii contractului colectiv de munca. S-ar putea avea in vedere mobilizarea membrilor de sindicat in vederea alegerii altor membri reprezentativi, care sa reprezinte sindicatul respectiv la negocierea si incheierea contractului colectiv de muncaServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat