Incetarea CIM pe durata perioadei de proba. Documente comunicate salariatului


Buna ziua! as incepe in primul rand cu o problema: am lucrat la o firma si in contract ul individual de munca spune ca am inceput munca pe data de 9 iulie,la o saptamana mi s-a facut contract pe o perioada nedeterminata.apoi pe data de 18 mi s-a incheiat contractul de munca, bineinteles ca nu am fost anuntata decat in ziua respectiva.Seful nu s-a consultata si cu mine, din cate tsiu si daca nu ma insel trebuia sa fi fost o comisie si sa ma naunte macar cu ceva timp inainte,nu sa mi se incheie contractul asa imediat.Contractul a fost pe o perioada nedeterminata, desfacandu-se conform art 31, alin. 3 din codul muncii.Dupa ce m-a data afara mi-a spus ca eram in perioada de proba. si se pare ca in contract perioada de proba este de 90 de zile.Dupa ce am plecat, m-a sunat doamna contabila sa-mi spuna ca seful mi-a dat niste acte care nu trebuia sa mi le dea si sa le rup. in prezent am urmatoarele: decizie incetarea contract de munca individual, contractul individual de munca incheiat si inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor,minuta de informare,nota de lichidare,fisa personala,raport per salariat, o adeverinta cu veniturile mele,fisa postului si un act aditional privind clauza de confidentialitate.Intrebarea mea ar fi urmatoarea: ce act mi-au dat si nu trebuia si daca este normal sa te dea afara, chiar si in perioada de proba,daca in contract spune ca esti nagajat pe o perioada nedeterminata?art 31 alin 3 prevede:(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia. eu insa nu am primit nici o notificare.Vi se pare in regula?

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Angajarea pe durata nedeterminata nu impiedica incetarea contractului individual de munca, in conditiile legii.
Potrivit Codului muncii, in timpul perioadei de proba contractul individual de munca poate inceta din initiativa oricareia dintre parti, fara sa fie necesara motivarea acestei masuri. In cazul de fata, intelegem ca vi s-a inmanat o decizie de incetare a contractului individual de munca. Aceasta reprezinta notificarea de incetare a contractului individual de munca, in sensul art. 31 alin. 3 din Codul muncii.
In ceea ce priveste documentele la care faceti referire, in mod legal acestea trebuiau sa va fie comunicate. Asadar, nu putem stabili ce documente nu dorea angajatorul sa va comuniceServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat