Renuntarea angajatorului la beneficiul termenului de preaviz, fara efectuarea mentiunilor corespunzatoare in Revisal. Refuzul compensarii in bani a zilelor de concediu de odihna neefectuat


Buna ziua.

Recent am incetat colaborarea cu o companie in cadrul careia am fost angajat si compania nu mi-a platit contravaloarea zilelor de concediu ramase pana in momentul desfacerii contractului de munca.

Mi-am depus demisia pe data de 13 august cu ultima zi de preaviz pe data de 9 septembrie. Pentru ca am inceput munca intr-o alta companie pe 1 septembrie management-ul companiei a fost de acord cu desfacerea contractului pe data de 29 august, ceea ce a fost inregistrat cu departamentul de resurse umane din cadrul companiei. Astazi am avut surpriza sa aflu ca desfacerea contractului nu a fost inregistrata corect si ca am ramas angajat si in luna septembrie. Din aceasta cauza cele 9 zile de concediu ramase nu au fost platite odata cu salariul aferent lunii august desi mi s-a promis in repetate randuri ca vor fi platite la timp. Acum mi s-a spus ca vor fi platite in luna urmatoare, lucru care nu sunt sigur ca se va intampla.

Din articolele citite am aflat ca o companie este obligata sa inregistreze in REVISAL incetarea activitatii unui angajat cel tarziu in ziua in care activitatea inceteaza, ceea ce nu pare sa se fi intamplat.

Intentionam sa folosesc suma de bani pentru a ma inscrie la facultate in sesiunea de toamna, ceea ce nu voi mai putea face. Din acest motiv ma intereseaza sa actionez firma in instanta si caut parerea unei persoane avizate. As vrea sa stiu daca intregul proces de desfacere a contractului s-a desfasurat in conformitate cu legislatia in vigoare si daca decizia de a da in judecata compania are vreun temei.
Va multumesc,

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Pentru o analiza detaliata a situatiei dvs. este important sa ne precizati daca acordul managementului companiei privind incetarea contractului individual de munca in data de 29 august s-a realizat in scris. In caz contrar, nu veti putea face dovada renuntarii angajatorului la beneficiul termenului de preaviz, incetarea contractului avand loc la expirarea acestuia.
Neeefectuarea inregistrarilor corespunzatoare in REVISAL se sanctioneaza contraventional de catre inspectorii de munca. Cat priveste compensarea in bani a zilelor de concediu de odihna neefectuat, daca angajatorul nu isi indeplineste aceasta obligatie, aveti posibilitatea introducerii in instanta a unei astfel de actiuni, in termen de 3 ani de la data incetarii contractului individual de munca.
Pentru a putea stabili daca incetarea contractului individual de munca s-a realizat potrivit legislatiei in vigoare, precum si pentru a putea analiza oportunitatea introducerii unei cereri de chemare in judecata, va trebui san e puneti la dispozitie documentele privind raporturile de munca (contractul individual de munca, actele aditionale, demisia, acordul angajatorului privind renuntarea la termenul de preaviz)

Alte Consultatii Juridice

Prelungirea CIM pe durata determinata. Depasirea termenului de 36 luni
Functionar public. Refuzul acordarii concediului fara plata
Inregistrarea tardiva a contractului individual de munca in Revisal. Contestarea procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei
Inlocuirea temporara a unui salariat aflat in concediu. Modificarea fisei postului
Mutarea salariatului pe alt loc de munca, fara o decizie scrisa a angajatorul. Locul efectuarii preavizului in caz de demisie
Concediu platit pentru redactarea tezei de doctorat, in continuarea concediului de studii
Calculul orelor suplimentare efectuate. Compensarea cu zile de concediu de odihna
Obligatia angajatorului de a asigura transportul salariatilor de la locul de munca la domiciliu
Neplata ultimului salariu in caz de demisie. Compensarea zilelor de concediu de odihna neefectuat
Efectuarea concediului de odihna in anul urmator. Refuzul angajatorului de a acorda concediu de odihna
Refuzul salariatului de a semna incetarea CIM prin acordul partilor
Altercatie intre salariat si angajator. Neplata drepturilor salariale si refuzul eliberarii unei adeverinte
Concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, fara desfiintarea efectiva a postului. Post esential pentru desfasurarea activitatii societatii
Mutarea functionarului public pe alta functie, impotriva vointei acestuia. Refuzul semnarii fisei postului
Incadrarea salariatului pe un alt post, corespunzator studiilor superioare. Renuntarea la vechiul post prin demisie


Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat