Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut


Inchiderea unui punct de lucru al societatii. Conditii si documente necesare pentru acordarea indemnizatiei de somaj


buna seara. am citit cateva articole de pe acest site si as avea o nelamurire. activez intr un job care in curand pe 19 moiembrie se va inchide un punct de lucru. doresc sa beneficiez de somaj avand in vedere ca am fost anuntata foarte tarziu de aceasta decizie si as dori sa am dreptul la drepturile mele. in consecinta; activez in acel loc de 1 an si 1 luna din care 6 luni sunt perioada determinata si 7 luni nedeterminata. intrebarea este, pot beneficia de somaj? si daca am dreptul cum as putea solicita angajatorului documentele necesare? in ce ar consta documentele pentru somaj/ unde ar trebui sa atac problema astfel incat sa conving angajatoru sa imi acorde somaj, pentru ac dupa el va incheia un contract simplu de acordul partilor si astfel nu voi mai avea drept de somaj? este corect incheierea contractului cu art 65 alin 1? pentru ca se inchide un punct de lucru doar si adica se restructureaza personalu inteleg? ei mai avand active alte in ca 4 sedii in alte orase? as dori sa stiu detaliile daca mi le puteti oferi sa stiu cum sa atac problema altfel incat sa beneficiez de somaj si sa nu raman pe langa daca am acest drept. va multumesc

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Avand in vedere ca aveti o perioada de contributivitate la fondul asigurarilor de somaj cuprinsa intre 1 si 5 ani, veti putea beneficia de indemnizatia de somaj pentru o perioada de cel mult 6 luni. Pentru aceasta, este necesar ca incetarea raporturilor de munca sa se realizeze independent de vreo culpa a dvs, pentru motive economice. Concret, angajatorul trebuie sa se confrunte cu probleme economice care il impiedica sa mai continue raporturile de munca. Inchiderea unui punct de lucru constituie o astfel de dificultate economica. Temeiul de drept al incetarii contractului individual de munca in aceasta situatie este art. 65 alin. 1 din Codul muncii.
Cat priveste documentele necesare pentru obtinerea indemnizatiei de somaj, angajatorul va trebui sa va emita, pe langa decizia de incetare a contractului individual de munca, si o adeverinta tip din care sa reiasa vechimea in munca si plata contributiilor pentru bugetul asigurarilor de somajServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat