Instanta competenta in cazul unor litigii de munca. Obligatia de a presta munca ulterioara formarii profesionale


Buna seara,
As vrea sa va cer sfatul in urmatoarea problema: sotul meu are un conflict de munca datorita semnarii unui act aditional la c.i.m prin care se angaja sa plateasca contravaloarea cursurilor de formare profesionala.Prin actul aditional i se interzicea sa plece de la locul de munca respectiv pentru o perioada de 10 ani.In cazul in care pleaca trebuie sa restituie suma de 20.000 euro.Problema e ca a fost pus sa semneze fara a putea negocia in vreun fel actul aditional.I s-a dat de ales fie semneaza fie nu are nici un viitor la locul de munca respectiv.Mai mult cursul acela era un masterat care nu avea nici o legatura cu munca care o presta. Dupa terminare cursului a mai ramas la locul de munca 1 an si 7 luni. Inainte sa plece, si-a schimbat domiciliul. Care este instanta este competenta in solutionarea cauzei? Cea de la domiciliul angajatului sau cea de la sediul angajatorului? Ce se poate face pentru a muta procesul la instanta in a carei circumscriptie isi are domiciliul actual sotul meu? Nu este abuziva clauza de 10 ani? Nu se interzice prin asta libertatea muncii? Pe ce am putea miza pentru a castiga procesul?
Multumesc pentru bunavointa

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

In cazul litigiilor de munca, instanta competenta este tribunalul in circumscriptia caruia isi are locul de munca (asa cum este prevazut in contractul individual de munca sau prin act aditional la acesta) sau domiciliul salariatul. Daca instanta sesizata este cea de la domiciliul salariatului, se are in vedere domiciliul pe care il avea salariatul la momentul sesizarii instantei. Cu alte cuvinte, daca instanta a fost legal sesizata, intrucat sotul dvs avea domiciliul in circumscriptia acesteia la momentul introducerii cererii de chemare in judecata, aceasta instanta ramana competenta sa judece respectiva cauza, chiar daca intre timp salariatul si-a schimbat domiciliul.
Cat priveste clauza referitoare la prestarea muncii timp de 10 ani, Codul muncii permite stabilirea unei astfel de obligatii prin act aditional. Doar prin raportare la elementele de fapt concrete ale cauzei vom putea stabili daca este sau nu vorba de o clauza abuziva, avand in vedere durata mare de timp prevazuta.
Va asteptam la Cabinet pentru o analiza detaliata a situatiei dvs

Alte Consultatii Juridice

Calculul perioadei de preaviz in cazul demisiei
Obligatia angajatorului de a asigura transportul salariatilor de la locul de munca la domiciliu
Obligatia acordarii de zile consecutive de repaus saptamanal. Unitatea lucreaza in mod continuu 6 zile pe saptamana
Prestarea muncii suplimentare pe perioada termenului de preaviz stabilit in cazul demisiei
Consecintele anularii deciziei de concediere de catre instanta de judecata. Efectele obligatiei de reintegrare in munca
Instanta competenta in cazul unor litigii de munca. Obligatia de a presta munca ulterioara formarii profesionale
Renuntare la preaviz din partea salariatului in cazul concedierii pe motivul desfiintarii locului de munca
Nereturnarea garantiei retinute din salariu in cazul demisie cu nerespectarea termenului de preaviz
Obligarea salariatului de a semna o noua fisa a postului cu includerea unor noi sarcini si responsabilitati
Act aditional cu perioada de preaviz mai mare decat prevede art. 81 Codul muncii in cazul depunerii demisiei
Revenirea la serviciu dupa efectuarea concediului pentru crestere copil. Obligatia angajatorului
Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat, in cazul insolventei angajatorului
Nedesfiintarea efectiva a postului ocupat de salariat. Angajarea unei alte persoane, sub pretextul formarii profesionale a acesteia
Obligatia angajatorului dea permite revenirea la serviciu a salaiatului caruia i-a incetat perioada de concediu pentru crestere copil
Pauze cuvenite salariatului in cazul prestarii muncii in schimburi de cate 12 ore


Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat