Subofiter MApN victima a unui accident de munca. Inaptitudine medicala pentru postul ocupat.Mutarea pe un post mai putin solicitant


Istoricul problemei : Lucrez in MApN ca subofiter. In 2007 am suferit un accident de munca, in timpul si indeplinirea atributiilor de serviciu. in urma procesului penal, ca parte vatamata nu mi s-a gasit nici o vina. N-am dat angajatorul in judecata...deoarece "incurcam" carierele unor ofiteri superiori si care imi erau si sefi pe deasupra...Am mers pe principiul " eu va las in pace, voi ma ignorati cand vedeti ca nu pot face fata uneori sarcinilor de serviciu ".......Intre timp au aparut o serie de afectiuni medicale la nivelul membrelor inferioare - gonartroza bilaterala si coxartroza bilaterala incipienta-....boala a tot evoluat...situatie care nu-mi mai permite sa-mi indeplinesc atributiile de serviciu corespunzator. Mi s-a facut recomandare pentru schimbarea locului de munca pe un alt post mai "usor" care in acest moment este disponibil. Problema este ca decizia de schimbare este de competenta unei comisii ale unui esalon superior. Am documentul ce atesta de catre MApN ca este accident de munca, am documentul cu recomandarea de schimbare a locului de munca emis de MApN...exista un post liber. PRIMA INTREBARE : Ce ma sfatuiti sa fac conform Codul muncii ? (Trimit aceste documente la comisia susmentionata ? Sunt obligati sa tina cont de aceste documente ? ) Si conform Codul muncii art. 64 alin (1)...cu referire la art. 61 pct. c... A II-a INTREBARE : .as putea fi concediat si sa nu tina cont, dpdv juridic, de aceste documente ?? Cu stima...si sincere multumiri..

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

In primul rand, facem precizarea ca relatiile dvs. de serviciu nu sunt reglementate de Codul muncii, ci de Legea nr. 80/1995. Prin urmare, eventuala incetare a relatiilor de serviciu se poate realiza doar cu respectarea acestui Statut.
In situatia constatarii de catre o comisie medico-militara a inaptitudinii dvs. medicale, acest fapt nu poate conduce la “concedierea” dvs., ci la eventuala trecere in rezerva sau in retragere.
Cat priveste incadrarea pe un alt post, va trebui sa solicitati unitatii angajatoare sa va reincadreze pe un alt post, avand in vedere starea dvs. de sanatate. In acest sens, va trebui sa transmiteti o cerere scrisa, insotita de documentele medicale doveditoareServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat