Efectuarea concediului de odihna in anul urmator. Refuzul angajatorului de a acorda concediu de odihna


Buna ziua.
Sunt angajat la locul de munca actual din octombrie 2004. In 2005 am avut un concediu medical pentru efectuarea unui tratament la o statiune balneara. Din acest motiv nu am putut efectua integral concediile de odihna din anul acela si din anii urmatori, astfel ca in 2006 am efectuat zilele aferente lui 2005 si tot asa pana in 2013 cind am efectuat zilele ramase din 2012. In 2014 am solicitat efectuarea zilelor de concediu de odihna din 2013. Mi s-a refuzat motivand ca conducerea angajatorului a luat decizia de a nu mai acorda zilele de concediu restante din anul 2013, invocand art146, alin(2) din codul muncii. Va rog sa-mi transmiteti care sunt situatiile de exceptie expres prevazute de lege in care nu se aproba efectuarea concediului de odihna in cursul anului urmator si daca hotararea conducerii este luata legal. Mentionez ca in 26.11.2013 am solicitat efectuarea concediului in perioada ramasa pana la sfarsitul lui 2013. Cererea mi-a fost respinsa motivandu-se situatia speciala de sfarsit de an, motivatia pe care am inteles-o si am acceptat-o.
Va multumesc mult si sunt sigur de discretia dumnevoastra.
Cu stima

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Potrivit Codului muncii, angajatorul este obligat sa asigure efectuarea concediului de odihna in fiecare an. Totodata, in conformitate cu dispozitiile art. 146 alin. 3 din Codul muncii, angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
Fata de prevederile Codului muncii, in situatia descrisa de dvs, angajatorul este obligat sa va asigure efectuarea concediului de odihna, atat pentru anul 2013, cat si pentru anul 2014.
In vederea respectarii acestui drept al salariatului, aveti posibilitatea introducerii unei cereri de chemare in judecata a angajatorului, prin care sa solicitati obligarea acestuia la acordarea zilelor de concediu de odihna platit cuvenitServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat