Efectuarea concediului de odihna in anul urmator. Refuzul angajatorului de a acorda concediu de odihna![]()
Buna ziua. Raspuns Avocat Dreptul Muncii: ![]() |
Alte Consultatii JuridiceCalculul orelor suplimentare efectuate. Compensarea cu zile de concediu de odihnaEfectuarea concediului de odihna in anul urmator. Refuzul angajatorului de a acorda concediu de odihna Inlocuirea temporara a unui salariat aflat in concediu. Modificarea fisei postului Functionar public. Refuzul acordarii concediului fara plata Refuzul salariatului de a semna incetarea CIM prin acordul partilor Altercatie intre salariat si angajator. Neplata drepturilor salariale si refuzul eliberarii unei adeverinte Concediu platit pentru redactarea tezei de doctorat, in continuarea concediului de studii Obligatia acordarii de zile consecutive de repaus saptamanal. Unitatea lucreaza in mod continuu 6 zile pe saptamana Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat Cumularea concediului de odihna neefectuat din anul anterior cu cel din anul curent Concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului. Acordarea ajutorului de somaj Functionar intors la locul de munca dupa efectuarea concediului de crestere copil. Refuzul acordarii postului ocupat anterior Mutarea functionarului public pe alta functie, impotriva vointei acestuia. Refuzul semnarii fisei postului Procedura acordarii zilelor de concediu de odihna prin Regulamentul intern Neplata ultimului salariu in caz de demisie. Compensarea zilelor de concediu de odihna neefectuat |
Servicii pentru Angajatori
Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator
Servicii pentru Salariati
Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat