Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut


Incetarea contractului individual de munca in situatia in care salariata nu se intoarce la locul de munca dupa efectuarea concediului de crestere a copilului. Temei de drept


O angajata are contractul suspendat pentru crestere copil.
La implinirea varstei de 2 ani a copilului, angajata nu s-a prezentat la seviciul si nu a facut nici o cerere, nici pentru inceperea activitatii, nici de demisie.
Angajatorul cere incetarea contractului prin art. 56, al. 1 lit. d.
Serviciul resurse umane a propus o cercetare disciplinara prealabila si apoi desfacerea contractului disciplinar daca nu se prezinta.
In baza carui articol trebuie incetat contractul.
Multumesc!

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Art. 56 alin. 1 lit. d din Codul muncii are in vedere o incetare de drept a contractului individual de munca, situatie inaplicabila in cazul descris de dvs.
Din cele relatate intelegem ca nu poate fi vorba despre o nulitate a contractului individual de munca.
Intrucat salariata nu isi indeplineste atributiile de serviciu, neprezentandu-se la locul de munca, aveti posibilitatea cercetarii disciplinare a acesteia si, ulterior, sanctionarea corespunzatoare (inclusiv prin desfacerea contractului individual de munca).
In cazul in care in urma cercetarii disciplinare se decide desfacerea contractului individual de munca, aceasta se va realiza in temeiul art. 61 lit. a Codul muncii, precum si al prevederilor art. 247-252 Codul munciiServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat