Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut


Retineri aleatorii din salariu. Cum se pot recupera drepturile salariale neachitate


Sunt de profesie inginer,sunt angajat la o firma privata din anul 2000pe functia de ing. sef.In ultimele 3 luni patronul nu -mi mai plateste salariul de baza din CIM,diminuindu-l la final de luna dupa bunul lui plac.Este legal .Pot sa-mi recuperez banii neplatiti?Mentionez ca salariul brut pe care mil acorda este mai mare decat salariul minim brut pe economie.
Va rog sa-mi raspundeti.
Cu stima..

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Retinerile din salariu nu se pot realiza in mod aleatoriu. Legea permite retinerile din salariu doar in doua situatii:
• cu titlu de sanctiune disciplinara, in urma efectuarii cercetarii disciplinare
• in temeiul semnarii unui acord al partilor, in urma producerii unei pagube materiale din vina salariatului.
Orice alta retinere din salariu este abuziva. Puteti solicita in instanta recuperarea drepturilor salariale retinute. Facem precizarea ca sunteti indreptatit la plata salariului in cuantumul prevazut in contractul individual de munca/ act aditional la contractul individual de munca, chiar daca salariul acordat este mai mare decat salariul minim brut pe economieServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat