Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut


Alegerea drept reprezentant al salariatilor a presedintelui de sindicat


Buna Ziua
Daca sunt Presedinte de Sindicat pot sa fiu ales reprezentant al salariatilor. Sau cei din comitetul sindical pot acest lucru?

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Alegerea reprezentantilor salariatilor se realizeaza in cadrul unitatilor in care sunt mai mult de 20 de salariati si nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentantive conform legii. In situatia in care este constituit in mod legal un Sindicat, aceasta va reprezenta interesele legitime ale salariatilor. In cazul in care nu sunt intrunite conditiile privind reprezentativitatea Sindicatului, consideram ca nu exista vreo incompatibilitate intre functia de Presedinte de Sindicat si calitatea de reprezentant ales al salariatilor, daca alegerea se realizeaza cu respectarea cerintelor legii (alegerea se va realize in cadrul Adunarii Generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor)Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat