Concediu de odihna in situatia in care salariatul se afla in incapacitate temporara de munca


Buna seara, am o problema legata de CO si ITM; v-am citit in mai multe locuri opiniile legate de aceste aspecte si am indraznit sa va cer un sfat.
Am fost in ITM 18 luni pe cod 14 ( neoplazie); am revenit la munca la 1 iunie 2014, cu pensionare grd III cu jumatate de norma; angajatorul considera ca am dreptul la 14 zile de concediu de odihna raportate la perioada efectiv lucrata ( iunie/ decembrie); in acest fel eu pierd restanta de CO ramasa din 2012 cand am intrat in ITM, tot CO pe 2013 si jumatate din CO pe 2014; avand in vedere ca am avut peste 500 de zile de ITM nu mai pot beneficia nici de concediu medical daca am nevoie, decat prin comisia de expertiza; asa este legal sau am vreo sansa sa-mi valorific macar o parte din concediile neefectuate conform directivelor europene si modificarii recente a Codului Muncii in conformitate cu legislatia UE?
Ce ar trebui sa fac si ce sanse, sau drepturi am?
Va multumesc, seara buna!

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Potrivit Directivei 2003/88, faptul ca salariatul se afla in concediu medical nu influenteaza numarul de zile de concediu de odihna ce urmeaza sa-i fie acordat. Prin urmare, veti beneficia de integralitatea concediului de odihna cuvenit in temeiul contractului individual de munca, de minim 20 de zile lucratoare.
Facem precizarea ca puteti solicita in instanta obligarea angajatorului sa va acorde concediul de odihna si indemnizatia aferenta doar in cadrul termenului de prescriptie de trei ani. Cu alte cuvinte, in luna decembrie 2014 nu puteti solicita afectuarea concediului de odihna aferent anului 2011, ci doar aferent anilor 2012, 2013 si 2014.

Alte Consultatii Juridice

Micsorarea salariului si modificarea fisei postului unilateral de catre angajator
Mutarea salariatului pe alt post, in absenta vreunui motiv disciplinar
Functionar public. Refuzul acordarii concediului fara plata
Inlocuirea temporara a unui salariat aflat in concediu. Modificarea fisei postului
Inregistrarea tardiva a contractului individual de munca in Revisal. Contestarea procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei
Salariata insarcinata, angajata pe durata determinata. Ajungerea la termen a contractului individual de munca pe durata determinata. Prelungirea contractului individual de munca
Concediu platit pentru redactarea tezei de doctorat, in continuarea concediului de studii
Imposibilitatea obligarii salariatului la semnarea unui act aditional la contractul individual de munca prin care se renunta la sporul pentru lucrul sambata si duminica
Calculul orelor suplimentare efectuate. Compensarea cu zile de concediu de odihna
Transferul salariatilor. Obligarea salariatului sa semneze actul aditional privind modificarea locului muncii
Termenul in care trebuie incheiat actul aditional. Majorarea salariului incepand cu o data anterioara semnarii actului aditional la CIM
Obligarea salariatului sa semneze noua fisa a postului
Efectuarea concediului de odihna in anul urmator. Refuzul angajatorului de a acorda concediu de odihna
Refuzul salariatului de a semna incetarea CIM prin acordul partilor
Obligatia angajatorului de a asigura transportul salariatilor de la locul de munca la domiciliu


Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat