Evidenta saptamanala si plata orelor suplimentare


In cazul in care in prima saptamana a unei luni cu 160 de ore lucratoare, un angajat efectueaza 48 de ore, iar in a doua saptamana 32 de ore si in urmatoarele doua saptamani cate 40 de ore pe saptamana, la calculul salariului se va considera ca angajatul a efectuat 8 ore suplimentare in prima saptamana a lunii si trebuie sa isi primeasca drepturile salariale pentru munca suplimentara chiar daca in aceasta situatie pe statul de plata angajatul respectiv nu a efectuat norma intreaga de 160 de ore din acea luna?
In ceea ce priveste compensarea orelor suplimentare cu timp liber platit, cele 60 de zile calendaristice prevazute de Codul muncii vor incepe sa curga de la sfarsitul fiecarei saptamani in care s-a depasit durata normala a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana sau incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care au efectuate orele suplimentare?
Va multumesc frumos!

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Codul muncii stabileste ca munca suplimentara reprezinta "munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal". Intrucat durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana, daca salariatul a efectuat 48 de ore intr-o saptamana, cele 8 ore suplimentare vor trebui compensate prin acordarea de ore libere platite in urmatoarele 60 de zile sau prin acordarea unui spor la salariu, de minim 75% din salariul de baza. Calcularea orelor suplimentare se realizeaza prin raportare la saptamana, iar nu lunar.
Cat priveste termenul de 60 de zile calendaristice in cadrul carora trebuie sa se compenseze in ore libere platite munca suplimentara prestata, acesta curge de la data la care a fost prestata efectiv munca suplimentara, iar nu incepand cu luna urmatoare.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat