Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut


Drepturile salariatului pe perioada concediului medical. Incapacitatea desfacerii contractului individual de munca pe aceasta perioada


Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti care sunt drepturile angajatului pe perioada concediului medical. Plata concediului medical se face de catre angajator la aceeasi data cu platile de natura salariala? Poate angajatorul sa desfaca contractul de munca pe perioada suspendarii acestuia din cauza incapacitatii temporare de munca stabilita prin concediu medical? Are dreptul angajatorul sa solicite demisia unui angajat? Va multumesc!

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Pe perioada concediului medical contractul individaul de munca se suspenda. Prin urmare, salariatul nu mai are nici obligatia de a presta munca, nici dreptul de a primi salariul. Toate celelalte drepturi stabilite prin legi speciale, contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca sau regulamentul intern pot continua sa existe.
In ceea ce priveste plata indemnizatiei de concediu medical, aceasta se realizeaza lunar angajator, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva.
Pe perioada suspendarii contractului individual de munca din cauza incapacitatii temporare de munca stabilita prin concediu medical, este interzisa concedierea salariatului, cu exceptia situatiei in care concedierea intervine ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Cat priveste demisia, aceasta este un drept al salariatului. Angajatorul nu il poate obliga pe salariat sa demisioneze.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat