Imposibilitatea obligarii salariatului sa-si dea demisia. Desfiintarea postului


Buna ziua,
Ocup functia de Director Productie intr-o sectie de injectie mase plastice. Directorul firmei a adus un compatriot de-al sau acum 4 luni. Acum, dupa ce in mare a inceput sa vada despre ce este vorba in sectie si crede ca se poate descurca si fara mine, conducerea imi da de inteles ca ar trebui sa renunt la postul meu deoarece oricum de la 01.01.2015 se va desfinta. Eu in contractul individual de munca am 45 de zile de preaviz. In cazul in care nu imi prezint demisia, conducerea poate sa-mi schimbe incadrarea si salarul inaintea de termenul de preaviz sau chiar in timpul preavizului daca il prezint? Daca nu-mi prezint demisia, in cat timp poate sa-mi schimbe functia si salarul?
Multumesc.

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Angajatorul nu va poate obliga sa demisionati. Modificarea salariului si a functiei nu se poate realiza unilateral de catre angajator, ci doar prin act aditional semnat de angajator si salariat. Modificarea functiei de catre angajator se poate realiza doar in situatii de forta majora sau ca masura de protectie a salariatului (intelegem ca nu este cazul).
Cat priveste desfiintarea postului, este necesara efectuarea unei analize economice a situatiei societatii si emiterea unei decizii de concediere, cu respectarea termenului de preaviz si plata unor eventuale salarii compensatorii, daca sunt prevazute in contractul individual de munca sau colectiv aplicabil. Mentionam ca nici in aceasta situatie nu puteti fi obligat sa demisionati.
Totodata, facem precizarea ca emiterea unei decizii de concediere cu nerespectarea procedurii legale da dreptul constestarii in instanta a deciziei respective.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat