Diminuarea salariului


Sunt mecanic locomotiva, cu experienta de 25 ani in acelasi domeniu. Impreuna cu toti colegii de la Depou (in total 15 pers) am fost chemati saptamana trecuta la o ancheta interna care a avut ca scop imputarea la fiecare , cantitati de motorina cuprinse intre 150 si 300 kg reprezentand "consum nejustificat pe tot parcursul lunilor iulie sii august 2014". Pe scurt, eu personal , sunt sanctionat cu 10% din salariu/3luni si plata cantitatii de 255 kg motorina. Aceasta cantitate reprezinta, in cazul meu , "consum de motorina nejustificat fata de consumul normat " obtinut prin adunarea tuturor cantitatilor peste acea normare, de la fiecare tren remorcat si tura in parte, pe tot parcursul lunilor iulie si august 2014. Au adunat de la 16 ture si au obtinut 255kg peste normare. Acea normare este una interna din 2011, contestata de catre toti colegii inca din 2012 catre aceeasi conducere prin "raport de eveniment " singura modalitate de a aduce la cunostinta nereguli in scris si prin care solicitam ferm REFACEREA NORMARII pt ca se depaseste consumul , cu putin , dar se depaseste fara voia noastra.Conducerea spune ca " nu exista rapoarte, nu au primit asa ceva". Sunt hotarit sa actionez in justitie. Ce sanse, ce trebuie sa fac pt a se dovedii ca nu sunt vinovat pt acel supraconsum ? Am primit acasa pe 12 dec. prin posta sanctiunea nesemnata de mine. Intra la raspunderea patrimoniala ? Acel supraconsum,foarte mic in raport cu consumul necesar, l-am obtinut pur si simplu prin efectuarea serviciului in conditii normale si de siguranta. Acelasi "consum nejustificat " se obtine si acum , dar conducerea REFUZA in continuare sa fefaca consumurile. Ce sanse am sa-mi dovedesc nevinovatia acelui " consum nejustificat " si implicit sanctiunea cu diminuarea salariului ? Multumesc anticipat !

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Pentru o analiza detaliata a situatiei dvs. este necesar sa studiem atat decizia de sanctionare, cat si referatul comisiei de cercetare disciplinara. Doar in acest mod vom putea stabili daca aplicarea sanctiunii disciplinare s-a realizat sau nu in mod legal.
Cat priveste acea normare, singura modalitate de contestatare, in situatia in care angajatorul nu tine cont de nemultumirile dvs., o reprezinta introducerea unei cereri de chemare in judecata.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat