Angajarea unui nou salariat pe postul salariatului aflat in concediu medical. Neefectuarea inventarului. Demisie fara preav


Buna seara,
Va rog sa ma lamuriti intr-o situatie in care este pusa mama mea si anume
Mama mea a lucrat la un magazin non-stop , iar de o luna de zile ea este in concediu medical din cauza ca s-a imbolnavit la servici deoarece angajatorul nu le-a oferit conditiile ,,normale,, pentru un angajator , adica caldura, zile libere, punctez aici faptul ca ea in 3 ani de zile nu a avut o zi libera sau un concediu de odihna si acum mai are concediu medical pana la sfarsitul lunii decembrie dupa care ar dorii sa nu se mai intoarca la munca si sa isi depuna demisia.
Lucrul care ne frmanta pe noi este faptul ca nu credem ca angajatorul va aproba demisia, tin sa mentionez ca mama nu e primul caz la ei de acest gen. Dupa o saptamana ce mama a intrat in concediu medical, patronii au angajat o noua gestionara care i-au permis sa isi intre in datorii fara a efectua un inventar a produselor existetnte in magazin.
Acum mama mea se teme ca in momentul cand isi va depune demisia si va trebui sa faca preavizul, banuiesc ca 15 zile lucratoare, ei sa nu-i puna in carca lipsuri pe care ar putea sa le faca in asa fel sa apara.
Rugamintea mea este daca ne puteti ajuta cu niste raspunsuri?
Avea dreptul angajatorul sa aduca o noua angajata in interiorul firmei fara a face inainte un inventar?
Ar putea mama mea sa isi depuna demisia fara a face preavizul?
Ce ne sfatuiti dvs in aceasta situatie?
Va rog daca se poate sa imi dati un raspuns pe adresa de mail
Va multumesc din suflet.Tot respectul!

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Demisia nu este supusa conditiei aprobarii de catre angajator. Singura situatie in care este necesar acordul acestuia o constituie renuntarea de catre angajator la beneficiul preavizului. Singura obligatie a angajatorului in cazul demisiei este de o inregistra la registratura unitatii. In situatia in care refuza acest lucru, o veti depune prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire si continut declarat.
Potrivit legii, mama dvs. are obligatia de a respecta termenul de preaviz, a carui durata este stabilita prin contractul individual de munca si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, cum este cazul mamei dvs.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat