Incetarea raporturilor de munca fara emiterea unei decizii de catre angajator


Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti ce actiuni pot initia impotriva angajatorului pentru concediere nejustificata. Sunt angajat cu contract pe perioada nedeterminata, ca sofer transport international pe comunitate. De aproximativ o luna am fost trimis acasa fara nici o explicatie. La insistentele mele, superiorul meu mi -a spus ca nu stie motivele de "sus" pentru care am fost trimis acasa, dar ca deocamdata sunt in concediu (fara ca eu sa fi scris o cerere in acest sens). Apoi mi s-a spus simplu ca ar fi bine sa-mi caut de lucru, pentru ca nu ma mai vor. ATAT.
Va rog sa-mi spuneti ce pot face in aceasta situatie.
Multumesc!

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Aveti posibilitatea sa formulati o notificare scrisa pe care sa o trimiteti angajatorului (scrisoare recomandata cu confirmare de primire) prin care ii solicitati acestuia sa va permita desfasurarea activitatii de sofer, conform contractului de munca incheiat.
Atat timp cat nu v-a fost comunicata vreo decizie de incetare a contractului individual de munca, acesta se afla in derulare. In situatia in care angajatorul va va aduce la cunostinta o astfel de decizie, in functie de motivele incetarii contractului individual de munca, o veti putea contesta in fata instantei de judecata in termen de 30 de zile calendaristice (daca masura s-a dispus pentru savarsirea vreunei abateri disciplinare) sau de 45 de zile calendaristice (pentru celelalte cazuri) de la data la care v-a fost comunicata. Prin contestatie veti putea solicita instantei de judecata sa anuleze respectiva decizie, cu reintegrarea dvs. pe postul detinut si plata unei despagubiri banesti egala cu salariile restante, indexate si reactualizate cu indicele de inflatie si celelalte drepturi de care ati fi beneficiat in calitate de salariat la angajatorul respectiv.

Alte Consultatii Juridice

Micsorarea salariului si modificarea fisei postului unilateral de catre angajator
Functionar public. Refuzul acordarii concediului fara plata
Efectuarea concediului de odihna in anul urmator. Refuzul angajatorului de a acorda concediu de odihna
Refuzul salariatului de a semna incetarea CIM prin acordul partilor
Obligatia angajatorului de a asigura transportul salariatilor de la locul de munca la domiciliu
Incetarea CIM pe durata perioadei de proba. Documente comunicate salariatului
Mutarea salariatului pe alt loc de munca, fara o decizie scrisa a angajatorul. Locul efectuarii preavizului in caz de demisie
Altercatie intre salariat si angajator. Neplata drepturilor salariale si refuzul eliberarii unei adeverinte
Concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, fara desfiintarea efectiva a postului. Post esential pentru desfasurarea activitatii societatii
Incetarea CIM in temeiul art. 55 lit b) Codul muncii. Refuz acordare ajutor de somaj
Implinirea termenului contractului individual de munca pe durata determinata. Indicarea gresita a temeiul de drept in cuprinsul deciziei de constatare a incetarii contractului individual de munca emise de angajator
Plata drepturilor salariale la incetarea CIM
Incetarea de drept a CIM la implinirea varstei standard de pensionare si a stagiului minim de cotizare
Consecintele anularii deciziei de concediere de catre instanta de judecata. Efectele obligatiei de reintegrare in munca
Punerea in intarziere a angajatorului pentru neplata salariului


Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat