Activitate de comert cu amanuntul prestata de asociati


Asociatii unui SRL care desfasoara activitatea de comert cu amanuntul sunt si salariati cu CIM, 8 ore/zi. Deoarece nu au posibilitatyea acordarii unui spor de weekend salariatiilor, asociatii lucreaza in weekend. Daca sunt asociati si lucreaza in weekend - beneficiind de alte 2 zile de repaus saptamanal respectiv luni si marti - este obligatoriu sa beneficieze si de spor de weekend?
Va multumesc

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale nu permite asociatilor sa efectueze activitatea de comert cu amanuntul in cadrul societatii. In conditiile in care asociatii au incheiate contracte individuale de munca cu societatea, in baza art. 284 din legea sus-mentionata, acestia dobandesc si calitatea de salariati.
Dupa cum prevad dispozitiile art. 137 alin. (2) din Codul muncii, alte zile libere consecutive de repaus saptamanal pot fi acordate numai daca zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii. Facem precizarea ca aceste 2 zile libere consecutive trebuie acordate in cursul aceleiasi saptamani, dupa efectuarea celor 5 zile de munca.
In cazul in care salariatii beneficiaza de alte doua zile de repaus saptamanal decat sambata si duminica, acestia vor fi indreptatiti sa primeasca si sporul la salariu prevazut in contractul individual sau colectiv de munca, care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat