Delegarea in mod abuziv de catre angajator


Buna ziua,
Lucrez la o societate de aproape 3 ani, in ian pe 16 fac 3 ani. De 6 luni de zile am revenit la serviciu dupa terminarea concediului de crestere copil pe o perioada de 1 an.
Dupa implinirea celor 6 luni, la 2 zile dupa, angajatorul a vrut sa ma dea afara cu acordul partilor. Eu nu am fost de acord deoarece mi-as pierde ajutorul de somaj si nici macar nu fusesem anuntata din timp, deci as fi pierdut si preavizul. Am incercat sa negociez cu el si sa ii propun salarii compensatorii, respectiv valoarea somajului x 12 luni + 15 zile de preaviz. Nu a fost de acord, a zis sa continui activitatea , insa rezultatul va fi acelasi, respectiv plecarea mea, insa nu cu acordul partilor ci doar printr-o concediere prin care sa pierd ajutorul de somaj sau prin demisie. Pentru a ma determina sa plec a inceput sa ma trimita in delegatii chiar de a2a zi, intr-un program ce mie mi se pare inuman. Respectiv venit la servici 8-17, tren de noapte de la 18 pana la 9:30 a 2a zi, mers la birou in Oradea pana la 16:00 si tren de intoarcere de la 19:00 pana azi la 10:00 cand a trebuit sa revin la servici la programul de lucru pana la ora 17:00.
Pentru deplasare am primit doar 32,5 lei pe zi ca diurna, fara alte compensatii.
Delegatiile nu sunt prevazute in fisa postului meu, nu am aplicat pentru un post ce necesita deplasari.
Nu vreau sa mai plec in deplasari pentru ca sufera copilul meu de 1 an jumate dupa mine si plange si nu doarme.
Cum pot proceda sa ii determin sa ma lase sa plec cu acordul partilor cu suma ceruta de mine, pentru a ma lasa in pace definitiv.
Astept raspunsul dumneavoastra!

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Codul muncii prevede faptul ca salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Masura delegarii este dispusa in interesul angajatorului. Acesta este singurul in masura sa aprecieze necesitatea delegarii, insa dreptul de a dispune delegarea nu poate fi exercitat abuziv, in sensul ca masura nu poate avea caracter sicanator. Pentru a putea dispune delegarea, nu este necesara existenta vreunei mentiuni in fisa postului, ci aceasta masura reprezinta o prerogativa a angajatorului.
Un prim pas in rezolvarea problemei dvs. l-ar constitui depunerea unei notificari/plangeri la unitatea angajatoare (o puteti trimite prin posta prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire), prin intermediul careia sa expuneti angajatorului toate aceste informatii (la modul cat mai detaliat, in care puteti include si alte evenimente), solicitandu-i sa nu mai dispuna masura delegarii in privinta dvs. din motivele prezentate in acest email, pe care le puteti dezvolta.
In cazul in care va veti impotrivi la efectuarea delegatiilor dispuse de angajator, acesta va putea declansa o procedura de cercetare disciplinara in vederea concedierii dvs. In acest fel, veti putea face dovada imposibilitatii dvs. de a va conforma ordinelor de serviciu si a atitudinii abuzive a angajatorului.
Daca acesta va emite o decizie de concediere o veti putea contesta in fata instantei de judecata in termen de 30 de zile calendaristice (pentru motive disciplinare) sau de 45 de zile calendaristice (pentru alte motive) de la momentul comunicarii catre dvs., prin care sa solicitati anularea acesteia si obligarea angajatorului la plata unei despagubiri egale cu drepturile de care ati fi beneficiat in calitate de salariata a acestuia, de la momentul concedierii si pana la pronuntarea hotararii instantei.

Alte Consultatii Juridice

Micsorarea salariului si modificarea fisei postului unilateral de catre angajator
Inlocuirea temporara a unui salariat aflat in concediu. Modificarea fisei postului
Transferul salariatilor. Obligarea salariatului sa semneze actul aditional privind modificarea locului muncii
Efectuarea concediului de odihna in anul urmator. Refuzul angajatorului de a acorda concediu de odihna
Obligatia angajatorului de a asigura transportul salariatilor de la locul de munca la domiciliu
Mutarea salariatului pe alt loc de munca, fara o decizie scrisa a angajatorul. Locul efectuarii preavizului in caz de demisie
Altercatie intre salariat si angajator. Neplata drepturilor salariale si refuzul eliberarii unei adeverinte
Obligatia acordarii de zile consecutive de repaus saptamanal. Unitatea lucreaza in mod continuu 6 zile pe saptamana
Compensare prin ore libere platite a orelor suplimentare. Mod de calcul
Incheierea unui act aditional de modificare a CIM din perioada determinata in perioada nedeterminata in baza cartii de identitate expirata. Consecinte
Conditiile modificarii fisei postului unui functionar public de executie
Desfacere disciplinara abuziva a contractului individual de munca, urmare a sesizarii ITM facute de salariat
Implinirea termenului contractului individual de munca pe durata determinata. Indicarea gresita a temeiul de drept in cuprinsul deciziei de constatare a incetarii contractului individual de munca emise de angajator
Consecintele anularii deciziei de concediere de catre instanta de judecata. Efectele obligatiei de reintegrare in munca
Punerea in intarziere a angajatorului pentru neplata salariului


Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat