Reducerea normei de munca cu pauza de masa. Zilele de repaus saptamanal


Buna ziua stimate domn Marius Catalin Predut, as dori sa va aduc la cunstinta umatoarea speta : recent m-am angajat intr-un supermarket cu program normal de munca, 8 ore pe zi si 5 zile pe saptamana conform contractului. Ieri am avut o discutie cu directorul adjunct care mi-a spus ca desi eu stau 8 ore la munca, sunt platit doar pentru 7 ore, ei considerand ca pauza de 30 minute de masa si 30 de minute ei presupun ca se pierd prin timpul care te duci la baie sau ca te duci la fumat ( eu fiind nefumator ). Afirmatia directorului mi-a sfidat orice logica personala si vroiam sa va intreb pe dumneavoastra daca din punct de vedere juridic este legala afirmatia directorului. O alta intrebare as avea daca cele doua zile de repaus saptamanal acordate de angajator trebuie sa fie consecutive atat la sfarsitul saptamanii cat si in timpul saptamanii ? Va multumesc anticipat si va dorect mult succes in cariera !:

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

1. Codul muncii prevede dreptul dvs. la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. Daca nu exista vreo dispozitie contrara in documentele mentionate mai sus, pauzele nu se vor include in cele 8 ore de munca ale dvs..
Pentru a va lamuri asupra duratei pauzei de masa si asupra existentei altor pauze in cadrul programului de lucru, verificati continutul regulamentului intern al unitatii si al contractului colectiv.
In masura in care nu exista nicio dispozitie cu privire la alte pauze, in afara pauzei de masa, angajatorul va fi obligat sa va plateasca 7,5 ore/zi din cele 8 prevazute in norma de munca.
2. Repausul saptamanal acordat salariatului dupa 5 zile de munca consecutive va fi acordat in mod obligatoriu in 2 zile consecutive, care, de regula, sunt sambata si duminica.
Daca dvs. lucrati in zilele de sambata si duminica, angajatorul este obligat sa va acorde zilele libere consecutive in alte 2 zile din cursul saptamanii.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat