Schimbarea unilaterala a locului muncii de catre angajator


Buna ziua, sunt de la o societate din judetul Sibiu, iar in urma unor probleme tehnice, managerul a hotarat sa mute toti angajatii la o alta societate care se afla intr-un alt judet la aproximativ 60km. Anjatii nu sunt de acord cu aceasata masura cu toate ca transportul este inclus, pute-ti va rog sa imi spune-ti daca in acest caz angajatii au vreun drept legal, poata sa refuze aceasta oferta, si totusi sa primeasca salarii compensatorii sau chiar somaj?

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Angajatorul nu poate modifica, in mod unilateral, locul muncii salariatului fara consimtamantul acestuia.
Salariatul are posibilitatea sa refuze mutarea la noul loc de munca. Modificarea locului muncii se poate realiza prin act aditional la contractul individual de munca, semnat de ambele parti.
Legea prevede acordarea de salarii compensatorii doar in cazul concedierii salariatilor pentru desfiintarea locurilor de munca din motive economice/tehnologice si nu in orice situatie. Nimic nu impiedica angajatorul insa sa acorde salariatilor o compensatie ca urmare a schimbarii locului muncii in urma unei negocieri.
Salariatii in cauza nu pot beneficia de ajutor de somaj decat in cazul concedierii pe motivul desfiintarii locurilor de munca.
Fata de masura schimbarii locului muncii, salariatii au la dispozitie fie negocierea unei compensatii banesti pentru modificarea intervenita, fie calea introducerii unei actiuni la instanta de judecata prin care sa solicite anularea deciziei de schimbare a locului muncii la noua societate si reintegrarea la locul de munca detinut anterior cu obligarea angajatorului la plata unei despagubiri.
Facem precizarea ca ar putea fi incidenta si situatia unui transfer al intreprinderii/a unei unitati sau a unei parti a acesteia, motiv pentru care va trebui sa verificati in detaliu care a fost contextul transferului.

Alte Consultatii Juridice

Micsorarea salariului si modificarea fisei postului unilateral de catre angajator
Transferul salariatilor. Obligarea salariatului sa semneze actul aditional privind modificarea locului muncii
Efectuarea concediului de odihna in anul urmator. Refuzul angajatorului de a acorda concediu de odihna
Obligatia angajatorului de a asigura transportul salariatilor de la locul de munca la domiciliu
Mutarea salariatului pe alt loc de munca, fara o decizie scrisa a angajatorul. Locul efectuarii preavizului in caz de demisie
Altercatie intre salariat si angajator. Neplata drepturilor salariale si refuzul eliberarii unei adeverinte
Incetarea CIM in temeiul art. 55 lit b) Codul muncii. Refuz acordare ajutor de somaj
Implinirea termenului contractului individual de munca pe durata determinata. Indicarea gresita a temeiul de drept in cuprinsul deciziei de constatare a incetarii contractului individual de munca emise de angajator
Prestarea muncii suplimentare pe perioada termenului de preaviz stabilit in cazul demisiei
Consecintele anularii deciziei de concediere de catre instanta de judecata. Efectele obligatiei de reintegrare in munca
Punerea in intarziere a angajatorului pentru neplata salariului
Termenul in care angajatorul informeaza salariatului asupra prelungirii sau nu a contractului individual de munca pe durata determinata
Renuntarea angajatorului la beneficiul termenului de preaviz, fara efectuarea mentiunilor corespunzatoare in Revisal. Refuzul compensarii in bani a zilelor de concediu de odihna neefectuat
Trecerea temporara a salariatului pe alt post din dispozitia angajatorului, urmata de refuzul acestuia de a permite revenirea pe postul detinut initial. Obligarea la semnarea unei noi fise a postului
Neplata orelor suplimentare de catre angajator


Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat