Efectuarea orelor de munca suplimentara


Buna ziua,
As dori sa va prezint o situatie mai complicata , pe care eu unul nu mai stiu cum s-a interpretez.Lucrez in cadrul unei multinationale ca specialist.In aceasta calitate sunt delegat de catre firma in toata tara pentru instalarea si punerea in functiune a unor echipamente de automatizare.Anul trecut, din 365 de zile, aproximativ 310 le-am petrecut in deplasare.Plecam duminica , de cele mai multe ori si ma intorceam vineri noapte sau chiar sambata dimineata(ora 12,30, ora 01,00 etc).Intr-o situatie de acest gen exista vreo prevedere legala care sa te protejeze pentru astfel de situatii in care efectiv nu mai vezi pe unde mergi de oboseala?Nu va mai spun ca programul zilnic incepea uneori si la 05,00 dimineata (cu deplasare de la pensiune pana in field) si se termina la ora 19,00 ,20,00 chiar 22,00.Am inteles ca exista un principiu al rotatiei care se aplica la firmele din afara, in sensul ca daca esti plecat o saptamana in field stai o saptamana acasa.La noi esxista prev ederi de acest fel? Va multumesc anticipat pentru amabilitate.

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

In primul rand, este necesar sa consultati contractul individual de munca pentru a putea face o raportare la timpul de munca pe care trebuie sa il efectuati si repartizarea acestuia in cadrul saptamanii. In orice situatie nu puteti fi obligat sa lucrati mai mult de 48 ore/saptamana. Asa cum prevede Codul muncii, peste durata de 40 de ore/saptamana (reprezentand timpul normal de lucru), toate orele lucrate de catre dvs. sunt considerate ore suplimentare si se cuvine sa va fie compensate cu ore libere platite sau cu un spor de minimum 75% din salariul de baza pentru fiecare ora lucrata peste programul normal de lucru. Programul rotativ de care precizati poate fi stabilit prin Regulamentul intern sau prin Contractul colectiv de munca, insa angajatorul trebuie sa respecte timpul de odihna al salariatului in cadrul acestui program. Daca angajatorul nu va acorda drepturile care vi se cuvin (plata orelor de munca suplimentara/compensarea cu ore libere platite si respectarea timpului de odihna) de bunavoie, aveti posibilitatea sa il chemati in judecata putand solicita instantei sa il oblige la plata acestor drepturi si la reducerea timpului de lucru la cel stabilit in continutul contractului individual de munca.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat