Ore de munca suplimentara si munca de noapte


Buna ziua,
in situatia in care un salariat al unei firme de paza are un program de 24 ore lucrate, cu 48 ore libere si cu ture efectuate in zile de sambata, duminica si sarbatori legale, beneficiaza de prevederile Codului muncii referitoare la plata orelor suplimentare si a orelor de noapte?
Mentionez ca, contractul de munca este incheiat pentru un program de 8 ore /zi, 40h/saptamana
Multumesc

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Orele de munca care depasesc cele 40 de ore/saptamana sunt considerate ore de munca suplimentara si angajatorul este obligat sa le compenseze prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acestora. In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul aratat mai sus, in luna urmatoare munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia. Acest spor se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Pentru munca de noapte salariatul are dreptul la plata unui spor de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat