Comportament abuziv al sefului ierarhic. Optiunile salariatului


Lucrez la concernul X iar sefa mea imi face zile grele imi mult mai multe atributii decat trebuie si ma tine ore in sir peste program iar acum vrea sa ma dea afara pe ascuns.Cum ma pot apara?

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

In primul rand, aveti posibilitatea formularii unei plangeri impotriva comportamentului si atitudinii persoanei in cauza la seful ierarhic superior al acesteia. Daca problema nu se rezolva nici in acest sens, puteti continua cu acest demers la nivelul conducerii unitatii.
In cazul in care ati semnat o fisa a postului in care sunt precizate clar atributiile pe care le aveti, puteti refuza indeplinirea acelor atributii care exced acelora din acea fisa sau a acelora stabilite prin Contractul individual de munca, contractul colectiv sau in Regulamentul intern al unitatii.
In situatia in care se va ajunge la o concediere a dvs.,daca decizia este nelegala sau neintemeiata, aveti posibilitatea sa o contestati in fata instantei de judecata in termen de 30 de zile calendaristice (in cazul unei concedieri disciplinare), sau in termen de 45 de zile calendaristice (pentru alte motive) de la momentul comunicarii acesteia catre dvs. Pe aceasta cale veti putea solicita anularea deciziei de concediere, reintegrarea pe post si obligarea angajatorului la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si actualizate cu indicele de inflatie de la momentul emiterii deciziei de concediere si pana la plata efectiva a acestor drepturi.

Alte Consultatii Juridice

Micsorarea salariului si modificarea fisei postului unilateral de catre angajator
Mutarea salariatului pe alt post, in absenta vreunui motiv disciplinar
Inregistrarea tardiva a contractului individual de munca in Revisal. Contestarea procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei
Calculul orelor suplimentare efectuate. Compensarea cu zile de concediu de odihna
Transferul salariatilor. Obligarea salariatului sa semneze actul aditional privind modificarea locului muncii
Inlocuirea temporara a unui salariat aflat in concediu. Modificarea fisei postului
Imposibilitatea obligarii salariatului la semnarea unui act aditional la contractul individual de munca prin care se renunta la sporul pentru lucrul sambata si duminica
Incetarea CIM pe durata perioadei de proba. Documente comunicate salariatului
Refuzul salariatului de a semna incetarea CIM prin acordul partilor
Concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, fara desfiintarea efectiva a postului. Post esential pentru desfasurarea activitatii societatii
Altercatie intre salariat si angajator. Neplata drepturilor salariale si refuzul eliberarii unei adeverinte
Obligarea salariatului sa semneze noua fisa a postului
Obligatia acordarii de zile consecutive de repaus saptamanal. Unitatea lucreaza in mod continuu 6 zile pe saptamana
Compensare prin ore libere platite a orelor suplimentare. Mod de calcul
Termenul in care trebuie incheiat actul aditional. Majorarea salariului incepand cu o data anterioara semnarii actului aditional la CIM


Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat