Muncitor calificat. Plata orelor suplimentare


Buna seara,
Sunt muncitor calificat la o institutie de invatamant. Daca prestez ore suplimentare cum imi vor fi platite?

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. In cazul in care aceste ore nu pot fi compensate in termenul aratat mai sus, angajatorul este obligat sa acorde un spor la salariu, stabilit prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza. Chiar daca nu este stabilit procentul sporului pentru munca suplimentara in conventiile de mai sus, aveti dreptul la sporul minim de 75% din salariul de baza (mai exact, pentru fiecare ora suplimentara prestata veti fi platit in procent de 175% din salariul de baza).Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat