Alegerea reprezentantilor salariatilor


Buna ziua!
O societate cu 11 salariati poate alege 1-2 reprezentanti ai salariatilor care sa-i reprezinte? Trebuie sa adere la un sindicat care sa le apere drepturile?
Multumec.

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Potrivit art. 221 alin. 1 din Codul Muncii, la angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si la care nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative, interesele salariatilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop. Insa, conform art. 217 din Codul muncii, puteti adera la un sindicat, in baza dreptului de asociere pe care il au toti salariatii. Nu este obligatorie aderarea la un sindicat, ci aceasta ramane la latitudinea fiecarui salariat din societate.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat