Remunerarea muncii suplimentare si a muncii pe timp de noapte


va rog mult sa-mi spuneti daca la un program de 8 ore pe zi, prestez intr-o zi si 3 ore suplimentare de noapte, ce beneficii am? cele trei ore cum trebuiesc platite, la fel ca cele prestate ziua?
daca intr-o luna calendaristica am lucrat 40 ore si inca 29 ore suplimentare, inseamna ca eu ar trebui in urmatoarele 6 luni sa muncesc cu 29 ore mai putin chiar daca aceste ore mi s-au platit?

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Durata normala a timpului de munca este de 8 ore/zi, 40 de ore/saptamana. Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara. Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in acest termen, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu, ce nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza. Pentru munca prestata in timpul noptii, sporul este de 25% din salariul de baza. Astfel, cele trei ore de munca efectuate in timpul noptii trebuie platite potrivit regulilor aplicabile atat muncii suplimentare, cat si muncii de noapte, deci se aplica un spor de 100% din salariul de baza. Munca suplimentara se compenseaza fie prin ore libere platite, fie prin sporul la salariu, nu cumulativ.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat