Modificarea duratei timpului de munca. Compensarea muncii suplimentare


Buna ziua, sunt angajat la societatea X. Astazi am fost anuntati ca vom lucra 24h cu 48h liber, dar ca nu vom fi platiti si nici liber nu vom putea lua decat la anul cand se va calcula cate ore suplimentare vom efectua. Ca baza legala au gasit nu stiu ce exceptie din UE....dar bag seama ca prevederile codului munci nu sunt luate in calcul si ne raportam la UE. Intrebarea este urmatoarea: Este legal sa muncim 1 an 24 cu 48 fara sa fim platiti si fara a ni se acorda libere?

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

In conditiile in care durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi/40 de ore pe saptamana, orele de munca prestate peste cele 40 de ore sunt considerate ore demunca suplimentara. Aceasta nu poate fi efectuata fara acordul dumneavoastra si se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia sau prin adaugarea unui spor la salariu, care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza. De asemenea, pentru munca desfasurata in timpul noptii, dumneavoastra beneficiati de un spor de 25% din salariul de baza. In concluzie, dispozitia angajatorului nu este legala, iar in caz de nemultumire, va puteti adresa instantei de judecata.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat