Nelegalitatea delimitarii timpului de munca in timp productiv si timp neproductiv


Buna ziua. Cu voia dvs, as vrea sa va adresez o mica intrebare: este legal pentru o anumita functie ca o parte din timpul de munca efectuat intr-o luna sa fie considerat ca timp productiv, la valoare 100% din ora neta (conf. salariului net din contract) si o parte ca timp neproductiv, tratat ca 75% din valoarea neta, dar cu posibilitatea ca acesta din urma sa poata fi echivalat la 100% pentru completarea normei? (de ex. 4 ore neproductive = 3 ore productive).Va multumesc anticipat!

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

In Codul muncii nu este prevazuta o astfel de impartire a timpului de munca. Conform art. 111 din Codul muncii, timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile de serviciu. Astfel, daca va aflati la locul de munca si sunteti la dispozitia angajatorului, trebuie sa fiti remunerat in acelasi mod si pentru partea din timpul de munca in care, efectiv, desfasurati activitate si pentru partea din durata timpului de munca in care nu desfasurati nicio activitate. Asadar, aceasta delimitare, realizata de catre angajatorul dumneavoastra, a duratei timpului de munca in timp productiv si timp neproductiv, cu remunerare diferentiata, nu este legala.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat