Termenul de preaviz in cazul demisiei. Concediu de odihna neefectuat


Buna seara!, sunt angajata de pe data de 14 octombrie 2014 in functia de consilier vanzari la un magazin dintr-un centru comercial. Acum cateva zile adica pe 10 ianuarie 2015 am decis sa imi dau demisia, iar patroana mi-a zis ca trebuie sa stau in preaviz 21 de zile lucratoare dar codul muncii prevede maxim 20 este corect sa stau 21? Contractul de munca este de 6 ore pe zi dar eu fac 12/24 pentru ca suntem doar doua fete. In acest caz durata preavizului ramane aceiasi? Beneficiez de concediu in aceste luni pentru ca mie nu mi s-a dat nimic? Este legal sa stau 12h din moment ce am contract de 6h?
Va rog mult daca puteti sa-mi trimite-ti raspunsul pe mail.
Va multumesc! O seara placuta!

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Codul muncii prevede ca durata termenului de preaviz in cazul demisiei este cea prevazuta in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare (pentru functie de executie). Prin urmare, angajatorul nu va poate obliga sa efectuati 21 de zile de preaviz.
Indiferent de durata timpului de lucru (6 ore pe zi/12 ore pe zi), termenul de preaviz este cel stabilit in documentele aratate mai sus. Cat priveste durata normei de lucru la care puteti fi obligata sa o prestati in perioada preavizului, aceasta este de 6 ore/zi, astfel cum prevede contractul individual de munca.
Pentru perioada lucrata aveti dreptul la un concediu de odihna, insa aveti posibilitatea sa solicitati angajatorului efectuarea unei programari. Ramane la latitudinea acestuia daca va acorda zilele de concediu de odihna neefectuat in perioada termenului de preaviz. In cazul in care nu va este acordat, aveti posibilitatea sa solicitati instantei de judecata obligarea angajatorului la compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat, aceasta fiind posibila numai dupa incetarea contractului individual de muncaServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat