Neplata orelor suplimentare. Neacordare concediu de odihna


Buna seara,
Lucrez la o societate din anul 2007 pana in prezent. Pana azi am lucrat 12/24, 24/12 cate 12 ore/zi, cat de mult s-a putut, insa am fost pontata 8 ore/zi.
Cocediul l-am primit doar pe hartie, desi veneam la muca eram trecuta in concediu.
Cum imi pot recupera aceste drepturi?
Sunt angajata pe post de contabil(primar), insa am prestat servicii de receptionera, camerista, supraveghetoare, meserias intretinere.. de toate.. si normal ca nu m-am oferit eu.. am fost pusa sa fac acest lucru.
Iar acum... cand a reusit sa inchirieze toate locatiile nu mai are ce face cu 2 angajati(atatia am ramas) si incearca sa scape de noi.. pe anumite motive... de exemplu astazi a venit la birou suparata si mi-a zis ca este satula de mine si ca imi ofera la dispozitie 1 luna de zile si ca ma da afara cu "coada de tinichea", am intrebat ce inseamna acest lucru si mi-a spus ca va folosi anumite note explicative si ca imi va desface contractul indisciplinar.
Va rog frumos sa imi spuneti daca pot sa imi recuperez drepturile si cum.
Va multumesc

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Pentru a va recupera drepturile salariale restante (respectiv sporul pentru orele suplimentare si pentru munca de noapte) veti putea introduce actiune in fata instantei de judecata. Cu privire la orele suplimentare, va trebui sa puteti face dovada in concret ca le-ati efectuat (prin martori, fise de pontaj/prezenta, precum si prin orice alte documente care atesta prezenta dvs. la serviciu sau/si executarea sarcinilor de serviciu). Compensarea in bani a concediului de odihna nu poate fi obtinuta decat in cazul incetarii contractului individual de munca. In situatia de fata veti putea solicita instantei de judecata obligarea angajatorului la acordarea zilelor de concediu neefectuat. Facem precizarea ca aceste drepturi le veti putea recupera pe o perioada de maximum 3 ani anteriori introducerii cererii de chemare in judecata, acesta fiind termenul legal de prescriptie. Actiunea in fata instantei este scutita de taxe de timbru.
Societatea angajatoare nu poate dispune concedierea fara a exista vreunul din cazurile prevazute de art. 55 - 65 din Codul muncii. In sens contrar, veti putea contesta decizia la instanta de judecata pentru motive de nelegalitate sau/si netemeinicie si solicita anularea acesteia, cu obligarea angajatorului la plata unei despagubiri egale cu salariile majorate, indexate si reactualizate cu indicele de inflatie de la momentul concedierii si pana la momentul platii efective, precum si reintegrarea pe postul detinut anterior.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat