Refuzul angajatorului de a acorda concediu fara plata pentru formare profesionala


Buna ziua domnule avocat! Am si eu o problema. lucrez in politie si am solicitat 30 zile de concediu fara plata pentru motivul ca doresc sa ma pregatesc pentru admiterea la o structura universitara. Raspunsul primit a fost ca datorita situatiei operative foarte incarcate nu pot primi aceste zile. Intrebarea mea ar fi daca as avea vreo sansa in instanta pentru a primi acest drept si suplinii acceptul conducerii? Va multumesc anticipat

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

In conformitate cu dispozitiile Codului muncii, angajatorul poate respinge solicitarea de a efectua concediul fara plata pentru formare profesionala numai daca absenta dvs. de la locul de munca ar prejudicia grav desfasurarea activitatii unitatii. In lipsa unei astfel de justificari, instanta il poate obliga sa va acorde zilele de concediu solicitate.
Inainte de toate este necesar sa aveti in vedere faptul ca cererea de concediu fara plata pentru formare profesionala trebuie sa fie inaintata angajatorului, in scris,cu cel putin o luna inaintea efectuarii acestuia si in cuprinsul acesteia trebuie sa precizati, in concret, data de incepere a pregatirii pentru admitere, domeniul si durata, precum si denumirea institutiei la care doriti sa sustineti examenul de admitere.
De asemenea, in situatia declansarii unui proces civil este posibil ca pana la solutionare sa fie depasit termenul de pregatire si sustinere a examenului de admitere, astfel incat sa nu va mai fie de folosServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat