Compensarea cu timp liber a orelor de munca suplimentara


Buna seara,
Am si eu cateva nelamuriri legate de modul de compensare a orelor suplimentare, si anume:
De fiecare data cand ajung sa lucrez peste norma zilnica de 6 ore, orele lucrate peste program, mi-se compenseaza cu reducerea normei din CIM. Adica, daca eu spre exemplu lucrez suplimentar 4 ore, nu sunt platit pentru aceste ore, recuperez orele suplimentare prin reducerea normei, adica daca am fost pontat 9 sau 10 ore(3 sau 4 ore suplimentare) in una din zilele normale de lucru sunt potat 3 respectiv 2 ore. As dorii sa stiu daca este legal acest lucru. Din cate am citit in codul muncii, orele suplimentare sunt recuperate in zile libere platite si nici de cum in schimbarea normei de munca.
Astept un raspuns din partea dumneavoastra.
Multumesc,

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Codul muncii prevede ca orele de munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acestora. In aceste conditii dvs. beneficiati de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru. Este abuziva masura luata de angajator prin care acesta reduce pontajul orelor de munca direct proportional cu orele lucrate peste timpul normal de lucru, in conditiile in care in ziua cu pontaj redus dvs. lucrati acelasi numar de ore. In mod normal acesta trebuie sa compenseze prin ore libere platite orele suplimentare efectuate.
In situatia in care angajatorul nu intelege sa va compenseze in mod legal orele suplimentare cu ore libere platite, aveti posibilitatea sa le solicitati in fata instantei de judecata. In cazul in care lucrati de mai mult de 60 de zile calendaristice la acest angajator, pentru orele suplimentare efectuate anterior acestei perioade si necompensate cu timp liber, puteti solicita instantei compensarea in bani cu un spor la salariu, stabilit de catre parti prin contractul individual de munca sau prevazut in contractul colectiv de munca, care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza. Facem precizarea ca sub acest ultim aspect veti putea solicita compensarea in bani pentru o perioada de maximum 3 ani anteriori introducerii cererii de chemare in judecata. Actiunea este scutita de taxa de timbru judiciarServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat