Buna seara,
Ma confrunt cu urmatoarea problema. Lucrez de 2 ani intr o firma in care in momentul cand primeam marfa eram tinuti peste program pana la 6-7 ore nefiind pontati sau platiti pentru acestea. In cazul in care doream sa plecam eram amenintati cu concedierea. Nevrand sa mai stau peste program am fost obligat sa mi dau demisia, insa nu am dorit acest lucru. Mi s-a zis verbal ca sunt in preaviz 30 de zile si ca o sa ajung la comisia de disciplina. Daca ii dau in judecata pot cere daune pentru acele ore suplimentare neplatite ? ( mentionez ca in regulamentul intern scrie ca daca stam de bunavoie peste program nu au obligatia sa ne plateasca, desi nimeni nu cred ca ar dori sa stea de bunavoie) . Din cate am citit ar fi trebuit sa ma notifice in scris pentru acest preaviz si comisie de disciplina, care ar fi pasi i de urmat in aceasta situatie ? Va multumesc foarte mult si astept cu nerabdare un raspuns de la dumneavoastra !

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Pentru recuperarea drepturilor salariale, reprezentand cuantumul orelor suplimentare efectuate, aveti posibilitatea introducerii unei cereri de chemare in judecata. Insa, va trebui sa faceti dovada (prin orice mijloc de proba - martori, inscrisuri) ca ati efectuat acele ore suplimentare.
Cercetarea disciplinara incepe in momentul in care vi se emite convocarea in vederea desfasurarii cercetarii disciplinare. Cu ocazia participarii la cercetarea disciplinara, aveti posibilitatea formularii unei note explicative scrise (este de preferat sa o aveti in dublu exemplar) prin care va formulati apararile fata de invinuirile aduse. Dupa acest moment angajatorul va putea emite o decizie de sanctionare disciplinara, pe care o veti putea contesta in termen de 30 de zile de la momentul comunicarii catre dvs.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat