Modificarea unilaterala a timpului de munca si de odihna. Plata orelor suplimentare


Buna seara.Doreac sa va cer sfatul intr-o anumita "problema" legata de programul la locul de munca.Sunt lucrator in X la Y unde avem un program de munca de 24/72 pana in acest moment,pe viitor e posibil o schimbare si despre aceasta doresc sa va cer sfatul.Se doreste o schimbare de program mai exact 24/48 fapt care va duce la un numar de 240 ore lunar iar cei din conducere doreste ca orele ce depasesc prgramul prevazut in C.M. sa fie platite doat cu un spor de 25% din salariul de baza,care la noi in X ,toate . e calculat la data de 31.12.2009 nefiind la zi.Dorinta mea e sa stiu inainte de a ma lua cu ei la "tranta" daca ce fac ei e corect,legal sau daca in CM e prevazut vreun caz special ce le permite sa faca asa ceva.Va multumesc anticipat.
NOTA: printre cei cu putere de decizie sunt persoane care considera ca inainte de revolutie se putea 24/24 pana in 2007 programul fiind de 24/48 si ca de s-ar trece nu ar muri nimeni

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Codul muncii prevede ca timpul de munca si timpul de odihna prevazut in contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor. Asadar, angajatorul nu va putea modifica timpul de odihna al dvs. de la 72 ore la 48 ore dupa 24 de ore lucrate si sa suplimenteze turele de lucru, fara sa va exprimati acordul in acest sens. In situatia in care va modifica, in mod unilateral, durata timpului de lucru si a celui de odihna, aveti posibilitatea sa contestati in fata instantei de judecata decizia prin care va efectua aceste modificari.
Pentru efectuarea orelor de munca suplimentara legea prevede ca acestea se vor compensa cu ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice de la data efectuarii, iar daca angajatorul nu poate sa le acorde, le va compensa in bani, printr-un spor la salariu. Acest spor va fi negociat de catre dvs. si angajator, insa cuantumul acestuia nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza (iar nu 25% asa cum vi s-a comunicat). Pentru mai multe detalii verificati si continutul contractului colectiv de munca incheiat (in cazul in care exista) si/sau Regulamentul de Ordine Interioara al institutiei, pentru ca este posibil sa gasiti in aceste documente si precizari mai favorabile cu privire la timpul de lucru si de odihna, precum si cu privire la cuantumul sporului pentru munca suplimentaraServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat